Erişilebilirlik

Erdem: ‘Referandum Seçim Olsaydı AKP Yüzde 30 Oy Alırdı’


Erdem: ‘Referandum Seçim Olsaydı AKP Yüzde 30 Oy Alırdı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

Anket şirketleri referandum sonuçlarını en yakın tahminler verebilir mi? Sorunun yanıtı 2015 yılında evet değildi. Zira genel seçimler öncesi çıkan anket sonuçları, seçim sonuçlarından çok farklıydı.

Araştırma şirketleri bu kez güven tazelemek için yola çıksa da, referandum sandığından çıkacak sonucu anket rakamları değil seçmen belirleyecek. Konda Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem, son aylarda evet oylarında artış olduğunu ve "Evet" oyu yüzde 51,5 oranında önde görünürken, "Hayır" oyunun yüzde 48,5'te kaldığını açıkladı.

Tarhan Erdem, Amerika’nın Sesi’ne referandum anketleri sonuçlarının yanı sıra, 17 Nisan sabahı sandıktan çıkma ihtimali olan her iki sonucu değerlendirdi.

“Hayır sonucu seçmenin direncini ortaya koyar”

Sandıktan ‘Hayır’ çıkmasını istediğini belirten Erdem, “Halkın seçmenlerin son 4-5 seneden beri beri Sayın Erdoğan'ın sertleşme, otoriterleşme eğilimine karşı önemli bir direnci olduğunu gösterecektir ve Erdoğan da bunu dikkate almak zorunda kalacaktır. Tabii ki ne cumhurbaşkanı değişecek ne hükümet değişecektir. Fakat bunun iyi bir mesaj olduğunu görülecektir ve halk da kendi demokratik olgunluğunu ispat etmiş olacaktır,” dedi.

Erdem sandıktan evet kararı çıkması durumunda ortaya çıkacak tablo konusunda da, “Evet çıkarsa şu olur bu olur demeye lüzum yok. çok ciddi otoriterleşmeye genel olarak özgürlük dışı rejime girilmek istemeyeceği muhakkaktır. Zaten onun için yapılıyor. Çok farklı bir durumda olacak Türkiye'nin yönetim tarzı. Bir kişi kararname çıkaracak bir kişi hemen hemen meclisin bütün yetkilerini kendi üzerine toplamış olacak. Zaten böyle bir duruma gelen bir kişinin artık o ayrıntıda şu hakkı var mıydı bu hakkı var mı diye düşünmez. Siz teslim etmişsiniz, o istediği gibi kullanacaktır. Dolayısıyla bir yurttaş olarak iki gün kala böyle kötümser bir hava çizmek istemem ama hiç beklemediğim hiç beklenmeyen 50 seneden beri bir anti demokrasi dışı hukuk dışı bir noktaya gelecektir Türkiye,” diye konuştu.

Tarhan, sandıktan anket şirketlerinin tahmin ettiği gibi evet sonucu çıkması durumunda da olumlu bir tablo çizmedi.

Konda Yönetim Kurulu Başkanı Erdem, “Tabii 52 ile de 55 ile de alınmış olsa geriye kalan 45 ile eskiden var olan farklılıklar sert keskin gelmiştir hale gelmiştir. Netice itibariyle onunla yaşamak mecburiyetindedir idare. %45'i Bir de 48'i yok kabul edemez. Bana göre sürdürülebilir olması mümkün değildir. Beş sene on sene senede düzelmez bu iş diyenler var ama ben aynı kanaatte değilim. Süre tayin etmek çok yanıltıcı olabilir ama çok uzun zaman olmayacak bir sürede bu iş biter,” ifadelerini kullandı.

“Kürtler ‘Hayır’ diyecek

Sayılarını 6 milyon olarak ifade ettiği Kürt seçmenlerin oylarının yüzde 95’inin ‘Hayır’ olacağını kaydeden Tarhan Erdem, daha önce AKP'ye oy vermiş muhafazakar kesim oylarının da kaybedileceği tahmininde bulundu. Erdem, “Bu bir seçim olsaydı parti seçimi, yüzde 30’a yakın seçmen AK Parti’ye oy verecekti. Şu anda Ak Partililerin kazanıp kazanmamakta endişeli olmalarına sebep olan olay budur,” iddiasında bulundu.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG