Erişilebilirlik

Erbil’de Günlük Hayat Hala Normal Akışında


Erbil’de Günlük Hayat Hala Normal Akışında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de bağımsızlık referandumuna gitmesinin ardından Bağdat hükümeti, Türkiye ve İran’ın tepkileri sürüyor.

IKBY'ye yönelik hava sahasının dış hat uçuşlarına kapatılması ve Türkiye ile İran’ın da uçuşları da durdurması önümüzdeki günlerde yaptırımların arttırılabileceği yorumlarına neden oluyor.

IKBY’nin başkenti Erbil’de de politik gelişmelerle birlikte yaptırımların etkileri yakından takip ediliyor. Giderek sertleşen tonlarda devam eden siyasi açıklamaların yanı sıra Türkiye’nin ardından İran da IKBY’ye olan sınırında askeri tatbikat başlattı.

Bütün bu gelişmeler IKBY içinde belirsizliğin de etkili olduğu tedirgin bir bekleyişe neden oldu. Ancak Türkiye’nin ve İran’ın henüz sınır kapılarını kapatmamış olması ve ticari ilişkilerin hala devam etmesi panik havasının oluşmasına engel oluyor.

Günlük hayatın normal akışında olduğu Erbil’de en tedirgin kesim, Türkiye ile yakın ticari ilişkileri olan iş çevresi. Ancak halk açısından gıda stoklama, günlük hayatı etkileyecek derecede gerginlik, para harcamayı durdurma gibi eğilimler henüz söz konusu değil.

IKBY açısından hayati önemdeki Türkiye ve İran sınır kapılarının kapatılabileceğine dair senaryolar Erbil’de konuşulsa da bunun henüz “ciddi bir olasılık olmadığı” öne sürülüyor.

Erbil terminali Türkiye'ye sefer yapan otobüs firmalarının olduğu tek nokta. Erbil'den Mardin, Diyarbakır ve İstanbul'a seferler düzenleyen otobüs firmaları referandum sonrası süreçte sefer sayılarını azaltmadıklarını belirtiyorlar.

Bazı firmalar Erbil-Türkiye arasında iki sefer yapmaya devam ediyor. Ancak firmaların çalışanları yolcu sayısında dikkat çekici oranda azalma olduğunu söylüyor.

Habur sınır kapısı henüz kapanmadığı için IKBY'de bulunan Türk vatandaşlarının geri dönüş konusunda acele etmedikleri belirtiliyor. Buna karşın her iki tarafın vatandaşlarından tek defalık ve kısa sureli seyahat edenlerin sayısında ciddi ölçüde azalma olduğu kaydediliyor.

Erbil'de alışveriş merkezlerinde de henüz panik haline alışveriş sahneleri yok.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG