Erişilebilirlik

Engellilerin Hayatını Kolaylaştıracak Konut Projeleri


Engellilerin Hayatını Kolaylaştıracak Konut Projeleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
Irak ve Afganistan’dan dönen 200 bini aşkın askerin çoğu fiziki ve ruhsal hastalıklarla boğuşuyor. Amerikan ordusu, büyük bir emlak şirketi ve ünlü bir mimarla işbirliğine giderek sakatlananların yaşamlarını kolaylaştıracak konut projeleri başlatıyor. Ordunun öncülüğünde başlatılan bu girişim ilerleyen yıllarda tüm sakatların yaşamına kolaylık getirecek değişikliklere öncülük edebilir.

Bu belki ilk bakışta sıradan bir ev gibi görünebilir. Ancak, aslında her köşesi fiziki engelli bir insanın konforunu sağlayacak şekilde tasarlanmış. Bu evlerde Irak ve Afganistan savaşından dönen askerlerin yaşaması planlanıyor.

Oturma planı, geniş koridorlar, tekerlekli sandalye ile manevrayı kolaylaştırıyor.

Dolaplardaki raflar raylı, banyolarda sağlam tutunma çubukları var, her kapı yine raylı sistemle açılıyor.

Emlak uzmanı Casey Nolan, evlerin tasarımında çok amaçlı kullanımı hedeflediklerini söylüyor: "Bu binalarda sadece fiziki engelliler için öngörülen değişiklikleri yapmadık, aynı zamanda herkesin yaşamak isteyeceği bir alan yarattık."

Mutfak lavabosu ve fırın istendiğinde aşağı veya yukarı hareket edebiliyor. Mutfak tezgahı da istenilen yüksekliğe göre ayarlanabiliyor.

Mimar Michael Graves, "Tasarımı yaparken, burayı bir engelli evi değil, her insana uygun yaşam merkezi gibi düşündük," şeklinde konuşuyor.

Mimar Michael Graves ve ekibi, tüm dünyada ödül getiren tasarımlara imza atmış.

2003’de, bir enfeksiyon sonucu belden aşağı kısmı felç olan Graves, fiziksel engelliler için en iyi tasarımları geliştireceğinden emin: "Tasarımı yaparken, kendi ihtiyaçlarımı düşündüm.10 yıl önce felç geçireceğimi bilseydim, evimi aynen bu şekilde tasarlardım."

Ağır yanık nedeniyle görme yeteneğini büyük ölçüde yitiren Alvin, tasarımda Shell ve eşinden de destek alınmış.

Alvin, bu yüzden evde, doğal ışıktan daha fazla yararlanılabilmesi için geniş pencere ve cam kapılar istemiş. Dokunmatik ekranlar da yine fiziki engellere rağmen kolayca kapıları açabiliyor.

Alvin, yanıklar yüzünden vücut ısısını ayarlamakta zorluk çekiyor, bu yüzden evde birden fazla termostat bulunmasını önermiş: "Bu evlerdeki tasarımın her yere yaygınlaşmasını umuyorum."

Michael Graves de aynı umudu paylaşıyor: "Burada tasarladığımız evlerin tüm Amerika’ya yayılmasını ve fiziksel engelleri ortadan kaldırmasını umuyorum."

Şu ana kadar iki ev inşa edilmiş, ancak bu rakamın gelecek yıllarda hızla artması bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG