Erişilebilirlik

Endonezya'da Terör Ne Kadar Önlendi?


Endonezya'da Terör Ne Kadar Önlendi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Endonezya’da terörle mücadelede ordu yerine polis gücü ve verilen cezalar, yerel terör tehditlerinin başarıyla bertaraf edilmesini sağladı. Ancak IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yükselmesinin, dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya’da köktendinci hareketlerin yeniden ortaya çıkarmasından korkuluyor

Son on yılda Endonezya’da terörle mücadelede ordu yerine polis gücü ve cezai takibata başvurulması, yerel terör tehditlerinin başarılı şekilde bertaraf edilmesini sağladı. Ancak IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yükselmesinin, dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya’da köktendinci hareketlerin yeniden ortaya çıkmasına neden olmasından korkuluyor.

Cakarta yakınlarındaki bir yatılı okulda Endonezyalı erkek öğrenciler, köktendinci ideolojiye karşı ılımlı İslam öğretileri alıyor.

Okulun müdürü Arif Zemheri, din eğitimi alan bu gençlerin ülke çapında camilerde vaaz vermek için görevlendirileceklerini söylüyor: ”Barışçı İslam mesajını toplumumuzda yaymak istiyoruz. Sesi en gür çıkanların köktendinciler olduğunu biliyoruz. Sorun da burada. Ilımlı grupların sesleri hiç çıkmıyor.”

Endonezya’daki son büyük terör eylemi, 2009’da Cakarta’da iki otele düzenlenen bombalı saldırıydı. Bu, Güneydoğu Asya’da faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı Cemaat-i İslamiye ve benzeri örgütlerin düzenlediği son saldırı oldu.

Hükümet, Endonezya’daki terör tehdidini dizginlemek için imam Ebu Bekir Beşir gibi terörist liderleri öldürmek yerine tutuklamayı tercih etti. Duruşmaları izleyen halk, militanlara cephe almaya başladı.

Ancak terör tehdidi, Müslümanları Cakarta’daki hükümete karşı ayaklanmaya çağıran Endonezyalı bir IŞİD militanının internette yayınlanan görüntüleriyle yeniden ortaya çıktı.

Cakarta’da bir düşünce kuruluşunda görev yapan Sidney Jones’a göre, bu video kaydı ciddi bir uyarı: ”Endonezyalılar ilk kez IŞİD’i Endonezya’nın egemenliğine yönelik bir tehdit olarak gördü. Tepkiyi doğuran da örgütün birdenbire daha tehlikeli hale gelmesi değil, bu oldu.”

Polisin tutukladığı bazı Endonezyalılar’ın IŞİD destekçilerini dost bir ülkede ayaklanma çıkarmaya teşvik etmekten yargılanması sözkonusu. Suriye’de örgütekatılan yaklaşık 150 Endonezyalı’nın pasaportlarının iptal edilmesi de gündemde.

İnsan hakları örgütlerinin Endonezya’da polisin fazla sert taktikler uygulamasından kaygı duyduğunu dile getirmesine rağmen yetkililer, terörle mücadele yöntemlerini değiştirmemekte kararlı.

Bazı ılımlı Müslüman liderler özellikle İran ve Suudi Arabistan’ın Endonezya’da dini eğitime verdiği mali desteğin kesilmesini istiyor. Bu yönde bir yasak, Hıristiyan misyoner örgütleri de kapsıyor.

Sidney Jones’a göre, IŞİD’in kullandığı aşırı şiddete karşı çıkan Endonezyalı Müslümanlar seslerini sosyal medyada duyuruyor: “Endonezya’daki Müslümanlar’ın çoğu, IŞİD’in yükselmesinden büyük kaygı duyuyor.”

Çok sayıda Endonezyalı, son beş yıldır ülkelerinde büyük bir terör saldırısı yaşanmamasına rağmen terörle mücadelenin henüz sona ermediğinin farkında.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG