Erişilebilirlik

Endonezya Saldırısını IŞİD Üstlendi


Endonezya’da Perşembe günü düzenlenen bombalı ve silahlı saldırıda 7 kişi öldü. Ölenler arasında 5 saldırganın da olduğu saldırıyı IŞİD üstlendi.

IŞİD’in yayın organı Amak haber ajansı, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen saldırıların yabancı uyrukluları ve onları koruyan güvenlik güçlerini hedef aldığını duyurdu.

Saldırılar, büyükelçilikler ve otellerin bulunduğu bölgede düzenlendi. 6 patlamanın yaşandığı saldırılarda IŞİD militanları ve güvenlik güçleri arasında gün boyu çatışmalar yaşandı.

Cakarta Polisi çatışmaların sonunda 5 militanın öldürüldüğünü açıkladı. Diğer 2 kurban ise Kanadalı ve Endonezyalı siviller. Polis sözcüsü, IŞİD’in 2015 Kasımı ayındaki Paris saldırılarını taklit ettiğini söylüyor.

Amerika’nın Sesi Endonezya muhabiri Frans Demon da, saldırıların yaşandığı bölgede Birleşmiş Milletler ofisi, ABD Konsolosluğu ve başkanlık sarayının bulunduğuna dikkat çekiyor. Saldırıların ardından bölge yeniden halka açıldı ama polis patlamamış 6 adet bomba düzeneği buldu. ABD Elçiliğinin ise Cumartesi’ye kadar kapalı kalacağı duyuruldu.

Kerry: Gözümüzü korkutamazlar

Avustralya, Malezya ve Singapur, saldırılı lanetleyen ilk ülkeler oldu. Londra’yı ziyaret eden Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de bu tarz terör olaylarının vatandaşlarını koruyan ulus devletlerin gözünü korkutamayacağını söyledi.

Endonezya hükümeti, son dönemde yüzlerce Endonezyalının IŞİD’e katılmak için Irak ve Suriye’ye gittiğini açıklamıştı. IŞİD bu yılbaşında Endonezya’yı tehdit etmiş ve Cakarta’da konser verecekleri uyarısında bulunmuştu. Konser, eş zamanlı bombalar anlamına geliyor.

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Endonezya, daha önce de terör saldırılarının hedefi olmuş, bunların en büyüğü, çoğu turist 102 kişinin hayatını kaybettiği 2002 Bali saldırılarıydı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG