Erişilebilirlik

Kıdemli Cumhuriyetçi Senatör Richard Lugar, Önseçimi Kaybetti


Cumhuriyetçi Parti'nin kilit üyelerinden Senatör Lugan, Salı günkü önseçimi kazanamadığı için üzülmediğini söylüyor

Amerikan Senatosu en uzun hizmet veren ve kıdemli bir devlet adamı olan Cumhuriyetçi üyesini kaybediyor. Senatör Richard Lugar, partisinin önseçiminde aşırı muhafazakar Çay Partisi grubu tarafından desteklenen Richard Mourdock karşısında yenilgiye uğradı. Lugar, otuz yılı aşkın hizmet süresinde kritik dışpolitika konularında özellikle nükleer silah kontrolünde partilerüstü uzlaşma sağlanmasında büyük rol oynamıştı.

Avrupa, Asya ve diğer bölgelere damgasını vuran bir dünya adamı olan Richard Lugar, Senato hizmetinin Ocak ayında sona ereceğine üzülmediğini söylüyor:

"Yıllarca sorunlara çözüm getirmekten, İndiana eyaletine yatırım yapmaktan ve ülkemizi korumak için attığımız adımlardan gurur duyuyorum."

Altı dönem senatörlük yapan ve Senato Dış İlişkiler Komisyonun en kıdemli Cumhuriyetçi üyesi olan Lugar en çok eski Sovyet cumhuriyetlerinin binlerce nükleer silahı yok etmesini sağlayan 1991 tarihli programı hazırlamakla tanınıyor:

"Bu program, Amerika’ya çevrilmiş savaş başlıklarının yüzde 60’nın füzelerden sökülmesi, füzelerin ve bunların saklandığı siloların yüzde 60’nın tahrip edilmesi olayını başlattı."

Kongre uzmanı Thomas Mann, Lugar’ın ayrılmasının Senato’da boşluk yaratacağını söylüyor:

"Senato saygın bir dışpolitika liderini kaybediyor. Lugar ayrıca partizan kavgalara karışmayı seven bir kişi olmamasıyla da tanınıyor."

Sert bir muhafazakar olmasına rağmen Lugar, eski Bush yönetiminin 11 Eylül terör saldırılarına karşı tutumunu eleştirmekten kaçınmadı:

"Terörizmden kaygı duyuyoruz ama ulusal güvenlik politikamız bu tehditle uyuşmuyor. Askeri seçeneklere ve tekyanlı yaklaşımlara fazla ağırlık veriyoruz, bu da ittifaklarımızı zayıflatıyor."

Önseçimi kaybeden Lugar, Kasım ayında Cumhuriyetçi aday olarak seçime giremeyecek. Rakibi Richard Mourdock, Lugar’ı Washington’daki yerleşik siyasi düzenin üyesi olarak tanımladı ve Demokratlarla uzlaşma zemini aramaya çalışmakla suçladı.

Lugar’ın yenilgisinin ertesi günü Demokrat senatörler kendisini partizanlığın giderek felce uğrattığı bir kurumda ortak görüş oluşturmaya çalışan bir kişi olarak övdü. Senatör John Kerry şöyle konuştu:

"Ciddiydi, düşünceliydi. İdeolojik bağnazlık ve partizan siyasete izin vermemeyi bir senatörün görevi olarak görürdü. Ülkenin insanları biraraya getirme ve ortak zemin bulmaya ihtiyacı olduğunu düşünürdü."

Lugar dünya politikasıyla ilgilenmeye ve ülkesine hizmete devam etmeyi planladığını söylüyor.


XS
SM
MD
LG