Erişilebilirlik

En Büyük Siber Saldırı 150 Ülkeyi 'Ağlattı'


"Wanna Cry” adlı zararlı bir yazılım ile düzenlenen siber saldırılar Cuma günü dünya genelinde dalga dalga yayıldı.

Avrupa Polis Teşkilatı Europol, küresel siber saldırıların 150 ülkede en az 100 bin kurumu etkilediğini açıkladı. Avrupa'da baş gösteren saldırıların en az 75 bin bilgisayara yayıldığı belirtiliyor.

Alman Demiryolları İşletmesi Deutsche Bahn’ın sistemleri kilitlendi, istasyonların dijital göstergeleri bozuldu. İngiltere’de hastaneler hedef olurken, İspanya’da telekomünikasyon şirketi Telefónica, ABD’de kargo şirketi FedEx, etkilenen kurumlar oldu.

Rusya’ya ulaşan siber saldırının hedefinde ise bankalar vardı. Yetkililer, bu saldırıların başarısız olduğunu açıkladı. Ukrayna, Hindistan, Tayvan ve Türkiye de etkilenen ülkeler arasında. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, sosyal medyadan açıklama yaptı. " Ülkemizin siber Güvenlik Merkezi USOM ön alma operasyonlarına devam etmektedir" ifadesini kullanan Sayan, "Dünyada yayılan WannaCry zararlısından korunmak için Windows sistemleri ve antivirüsleri güncelleyin! Sisteminizi taratmayı ihmal etmeyin" uyarısında bulundu.

WannaCry (Ağlamak istiyorum) isimli yazılımın, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in Windows işletim sisteminde bulduğu ve geliştirdiği bir açığı çalarak kullandığı ifade ediliyor. Fidye yazılımı olarak bilinen virüs ile, Windows işletim sistemine bilgisayarlardaki tüm verileri şifreleniyor ve şifrenin çözülmesi için ortalama 300 dolarlık ödeme talep ediliyor.

Siber güvenlik firmalarına göre saldırılar suç örgütlerini işaret ediyor. Virüs programlarının önlemede yetersiz kaldığı saldırılar nedeniyle fidye ödeyenlerin olup olmadığı da netlik kazanmış değil.

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı’nın Siber Suç Merkezi ise, suçluların bulunması için karmaşık bir uluslararası soruşturma başlatılması gerektiğini açıkladı. Europol, bunun için yüksek teknoloji suçlarında uzman bir ekip görevlendirdi. Soruşturma için, saldırıdan etkilenen ülkelerle de işbirliği yapılacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG