Erişilebilirlik

Emmanuel Macron'u Bekleyen Zor Hafta


Emmanuel Macron'u Bekleyen Zor Hafta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışını önde bitirerek 8'inci cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron'u zorlu bir hafta bekliyor. Devir teslim törenine kadar cumhurbaşkanı hala François Hollande. Ancak Macron, daha seçildiği günün ertesinde, 2. Dünya Savaşı'nın zaferle bittiği gün olarak kutlanan 8 Mayıs törenlerinde Hollande'ın yanında yer alarak başladı. Hollande Macron'a görevi 14 Mayıs'ta devredecek.

'Halef ve selef' birlikte Arc de Triumph'daki meçhul asker anıtına çelenk koyarak "demokrasi ve birlik" mesajı verdiler. Hollande'ın Elysee Sarayı'na ve kabineye ataması sayesinde politikaya atılan Macron ile tören sırasında protokolün ötesinde sergilediği sıcak yaklaşımı, "manevi oğul" benzetmelerini yeniden gündeme getirdi.

"Babasına ihanet ederek, köşkü ele geçirdi" yorumlarına rağmen Hollande, törenin ardından yaptığı açıklamada, hükumetten istifa ederek kendi adaylığını olanaksız hale getiren Macron'a "dargın olmadığını ve seçilmesinden mutluluk duyduğunu" açıkladı.

Tıpkı diğer cumhurbaşkanları gibi Macron'un da Elysee Sarayı'na eşi Brigitte ile yerleşmesi bekleniyor. Sarayı yeni kiracısına devredecek Hollande ise Paris'te yeni bürosunu kiraladı bile.

Macron başbakan ve kabinesini hazırlarken ekibi de, Haziran ayında iki turlu olarak milletvekili seçimlerine hazırlanmaya başlayacak. Hollande'ın 34 üyeli kabinesinin aksine Macron, yeni hükumeti 15 civarında bakanla sınırlı tutacağını ancak Hollande gibi kadın-erkek eşitliğine dikkat edeceği sözünü verdi.

Emmanuel Macron'u Bekleyen Zor Hafta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:13 0:00

Sivil toplum parlamentoya taşınacak

Haziran ayında iki turlu olarak yapılacak parlamento seçimleri için "En Marche" olan hareketin adı "La Republique En Marche " yani "Cumhuriyet Yürüyüşü" olarak değiştirildi. Macron hareketin liderliğinden istifa etti. Yerine hareketin kurucularından Catherine Barbaroux geçti. Macron milletvekili listesinin yüzde 50'sini sivil toplumdan, diğer yüzde 50'sini ise seçilmişlerden oluşturacağını, bunu da 11 Mayıs tarihine kadar açıklayacağını dile getirdi.

Yarış şimdi başlıyor

Macron'un seçilmesinin hemen ardından zaman kaybetmeyen anket firmaları ise şimdiden milletvekili seçimleri için kolları sıvadılar bile. Kantar-Sofres firması tarafından yapılan ankette Macron'un hareketinin milletvekili seçimlerinde de yüzde 24 oy oranı ile ilk turu birinci bitireceğini öngörülüyor.

Sağ parti Cumhuriyetçiler'in (LR) yüzde 22, aşırı sağ Front National'in yüzde 21, radikal sol cephe'nin yüzde 15, iktidardan düşen Sosyalist Parti'nin yüzde 9, Yeşiller'in yüzde 3,5 oy alacağı tahmini yapılmış.

'Kırılgan' zafer : Her 10 Fransız'dan 4'ü Macron'u seçti

Ancak Ipsos-Sopra tarafından yapılan bir başka anket ise Fransızlar'ın yüzde 61'inin yeni cumhurbaşkanına bağlı siyasi hareketin Fransız Parlamentosu'nda salt çoğunluğu almasını istemediklerini dile getirdi. Bu da seçmenin yüzde 61'inin Macron'un milletvekili seçimlerini kaybetmesini ve başka bir siyasi ekiple birlikte yönetmesini istedikleri anlamına geliyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 15'i, Macron'un kesinlikle kazanmasını istediğini dile getiriyor.

Yaklaşık 20 milyon seçmenin oyunu alan Macron yüzde 66,1 oranında oy alsa da, her 10 Fransız'dan 6'sı Macron'a oy vermedi. Seçmenin yüzde 24,8'i rekor seviyede sandığa gitmezken, sandığa giden seçmenin yüzde 12'ye yakın miktarı da "beyaz oy" denen tepki oyu attı. Seçimi kaybeden rakibi aşırı sağ lider Marine Le Pen ise 11 milyonun üzerinde oy alarak FN tarihinin en yüksek oy oranını elde etti. Özetle Macron iyi bir skor elde etse de, siyasi olarak oldukça kırılgan bir skora imza attı.

Macron'un gerçek sınavı parlamento seçimleri ile ortaya çıkacak. Eğer salt çoğunluk için gereken 259 milletvekilini çıkarmayı başaramazsa, projelerini somutlaştıracak yasaları Meclis'ten geçirmesi güçleşecek.

Macron'u Bekleyen 5 Büyük Proje

Bugüne kadar medyaya yaptığı açıklamalarda, "İlk 100 güne inanmıyorum" diyen Macron, aynı zamanda geniş projeleri hızla başlatmak için programında 5 büyük proje tanımı yaptı. Fransa'nın yeni cumhurbaşkanının bu projeleri hızla hayata geçirmesi bekleniyor.

Siyasi Etik Yasası: Öncelikle siyasi yaşamın temizlenmesini öngören yolsuzluklarla mücadele eden bir "siyasi ahlak" yasası seçimlerden önce hızla gündeme getirilecek. Özellikle, sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon'un eşi ve çocuklarını danışman kadrosunda göstererek devlet bütçesinden 1 milyon Euro ödediği skandalın ardından, siyasal ahlak yasasında milletvekillerine ailelerini işe alma yasağı gelecek. Milletvekillerine başka iş yapma sınırları daha da daraltılacak. Milletvekillerinin 3 dönemden fazla üst üste seçilmeme yasağı, vekillerin harcırah ödemelerinin de vergilendirilmesi gibi detaylar da yer alacak. Macron, milletvekili sayısını da ciddi oranda indirmeyi planlıyor.

Çalışma Yasası Reformu: En çok tartışma yaratan ikinci proje ise Çalışma Yasası'nın "daha esnek" hale getirilmesi. Bütün kampanyasını bu söz üzerine oturtan Macron, hızla çalışma dünyasını baştan sona yeniden çağın gelişmelerine uygun biçimde düzenleyeceği, haftada 35 saat çalışma süresinin kaldırılarak çalışanın ve işyerinin doğasına göre yeni çalışma sürelerinin belirlenmesi, işe alım ve işten çıkarmaların kolaylaştırılacağı, işverene daha fazla söz hakkı verilen, sendikal müzakerelerin daha çok iş yeri koşullarına göre adapte edileceği" yeni bir çalışma yasası hazırlanıyor. Macron, genel çizgileri hazır olan yasaya karşı sendikaların direncini kırmak için onlarla görüşerek yasanın detaylarını hazırlamayı planlıyor.

Eğitim eşitsizliğinin giderilmesi: Kampanyası boyunca eğitim eşitsizliğini gidereceği sözü veren Macron, özellikle hassas bölgelere öncelik vererek, bu bölgelerde eğitimin güçlendirilmesi için yeni projeler açıklayacak. Özellikle yoksul mahalle okullarında belirlenen 12 bin sınıfta, sınıf başına düşen öğrenci sayısını 12'ye indirmek ve bunun için yeni öğretmen alımı yapmaya hazırlanıyor.

Terörle Mücadele: Terör saldırılarıyla sarsılan Fransa'da tıpkı François Hollande gibi, Macron'un önceliklerinden birisi de terörle mücadele olacak. Macron ilk ziyaretinin Ortadoğu'da görev yapan Fransız birliklerini ziyaret olacağını açıkladı. Macron, doğrudan Elysee'ye bağlı "IŞİD'e karşı özel müdahale birliği/Task force anti-DAESH " adlı bir birim de oluşturmak istiyor.

Avrupa'ya yeni yön: Macron göreve başlar başlamaz hızla masaya getirilecek yasalardan birisi de Avrupa'ya yeni yön vermeyi amaçlayan Avrupa Birliği projesi olacak. Önce Merkel ile hızla görüşecek olan Macron, NATO zirvesi için 24-25 Mayıs tarihlerinde Brüksel'e gidecek. Ardından 27 Mayıs'ta G-7 toplantısına geçecek. İlk AB liderler zirvesine ise 22-23 Haziran tarihlerinde katılacak. Burada kampanyası boyunca dile getirdiği "Savunma Avrupası" gündemi ele alınacak. Sosyal dumping, AB içindeki adaletsiz işçi dolaşımı, stratejik yatırımlar, AB'nin kararlarında ülke kamuoylarının fikirlerinin de dikkate alındığı "Demokratik Konvansiyon" projesinin ilanı gibi adımlarla 2019 yılında yapılacak.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG