Erişilebilirlik

Emmanuel Macron'un 6 Ayı: Yalnızca 'Yüzde 12' Memnun


Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı olarak tarihe geçen Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda 6 ayı geride bıraktı. Bankacı kökenli olması, hiçbir siyasi partiye mensup olmaması, 1 yıl gibi kısa bir sürede tüm siyasi parti ve liderleri süpürerek cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması ve kendisinden 24 yaş büyük eşi nedeniyle pek çok polemiğe konu olan Macron, 6 aylık iktidarı boyunca Fransızlar'ın yalnızca yüzde 12'sini memnun edebildi.

Araştırma şirketi ELAB tarafından BFM TV için yapılan ankette, Fransızlar 'genç ve sıradışı' Cumhurbaşkanı'nın 6 ayını değerlendirdi. Ankete katılanların yüzde 50'si "yargılamak için henüz erken olduğunu ve reformların sonuçlarını bekleyeceklerini" dile getirerek Macron'u yargılamak için zaman vermeyi tercih etti. Ancak yüzde 37'si, Macron'un 6 aylık iktidarında "hayal kırıklığına" uğradıklarını söyledi. Yalnızca yüzde 12'si ise yeni cumhurbaşkanının 6 ayda gösterdiği performanstan ve reformlardan memnun olduğunu dile getirdi.

Fransızlar Macron'a 'zaman vermeyi' seçti

Her ne kadar 'partiler üstü' olduğunu söylese de sağa yakın ekonomi politikaları ile sağ seçmeni mutlu eden Macron'a en büyük tepki sol ve aşırı sağ seçmenden geldi. Macron'a oy verenlerin yüzde 53'ü yargılamak için henüz çok erken olduğunu, yüzde 34'ü memnun olduğunu, yüzde 13'ü ise hayal kırıklığına uğradığını dile getirdi.

Öte yandan 6 ayda Macron'un politikalarından memnun olanların oranı yüzde 12-17 arasında sabit kalırken, hayal kırıklığına uğrayanların oranının yükselmesi dikkat çekti. Seçildikten 2 ay sonra Macron'dan 'memnun olmayanların' oranı yüzde 21 iken, 5'inci ayda bu oran yüzde 44'e yükseldi, 6'ıncı ayın sonunda ise yüzde 37 oldu.

Ankete katılanların yüzde 43'ü Macron'un ülkeyi reforme ettiğini, yüzde 53'ü ise hala şüpheli olduğunu, bu konuda karar vermek için reformların sonuçlarının hissedilmesi gerektiğini dile getirdi. Macron, Fransızlar'dan sabırlı olmalarını, refomların sonuçlarının hissedilmesi için 1.5-2 yıla ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Muhalifleri ekarte etmeyi başardı

Macron'un en sert muhalifi olarak adlandırılan radikal sol lider Jean Luc Melenchon ile aşırı sağ lider Marine Le Pen, oldukça zor günler geçiriyor. Kampanyası boyunca söz verdiği reformları yerine getirerek Fransızlar'ın en azından bir bölümünün desteğini almayı başaran Macron'un en büyük başarısı ise başlangıçta siyasi gündemi sarsan muhalefeti, 6 ay sonunda minder dışına atmak oldu. Radikal sol lider Melenchon, 6 ay sonunda Macron'un kendilerini zor durumda bıraktığını itiraf etti. Marine Le Pen ise, Macron karşısında yaşadığı seçim yenildigisinin ardından, parti içinde de yaşanan liderlik tartışmalarıyla da yeniden atağa geçmeyi başaramadı.

'Zenginlerin cumhurbaşkanı'

Macron, 6 aylık iktidarı boyunca getirdiği vergi politikaları ve çalışma yasası reformu ile "zenginlerin cumhurbaşkanı" etiketi yapıştırılan Macron, Fransızlar için kullandığı "tembeller, kurnazlar, şikayet edeceğinize iş arayın" gibi kelimeleri nedeniyle Fransızlar'ın tepkisini çekti. Göreve gelmesinin hemen ardından Genelkurmay Başkanı'nı istifa ettiren " Ben sizin şefinizim, sizden öğüt almaya ihtiyacım yok" ya da greve çıkan işçiler hakkında kullandığı "ortalığı karıştıran kalabalık" sözleri de Macron'un ilk 6 ayına damgasını vuran açıklamalar oldu. Genç iktidar milletvekillerinin tecrübesizliği, Macron'un "ukala ve yukarıdan baktığı" söylenen yönetim tarzı da eleştiriler arasında yer aldı. Macron'un, öğrencilere yapılan yurt yardımından ayda 5 Euro'yu keserken, zenginlerin yat, jet, külçe altın ve değerli tablo gibi varlıklarına uygulanan vergiyi kaldırması da özellikle sol seçmende büyük tepki çekmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG