Erişilebilirlik

Emeklilerin Tasarrufunu Çıkarları İçin Kullanan Çete Savcı Bharara’ya Yakalandı


Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ve ekibi New York’ta emeklilerin tasarrufunu kendi çıkarları için kullanan bir kamu görevlisi ve iki ayrı aracı kurum için soruşturma başlattı.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığının ortaya çıkarttığı yeni rüşvet skandalı emekliler üzerinde şok etkisi yarattı.

New York Eyaleti’nin, 184 milyar dolarlık Ortak Emekli Sandığı Fonu’ndan (NYSCRF) sorumlu kamu görevlisi portföy yöneticisi 38 yaşındaki Navnoor Kang, iki aracı kurumdan rüşvet aldığı iddiasıyla dün tutuklandı.

Kang, yönetiminde olan emekli fonundan 2 milyar doları çeşitli yollardan aldığı yüz bin dolar rüşvet karşılığında usulsüz olarak iki aracı finans kurumuna aktarmakla suçlanıyor.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne sunulan iddianameye göre, geçtiğimiz Şubat ayına kadar Sabit Gelirler Direktörü ve Portföy Stratejisi Başkanı olarak çalışan Kang, sorumluluğundaki Emekli Sandığı Fonundan iki milyar doları rüşvet karşılığında iki aracı kuruma yönlendirmiş.

Kang ile birlikte rüşvet aldığı iddia edilen iki ayrı aracı finans kurumunun yöneticileri Deborah Kelley ve Gregg Schonhorn rüşvet vermek suçlarından aynı davada yargılanacak.

Aracı kurum yöneticisi suçlamaları kabul etti

New York Güney Bölgesi Savcılığı Schonhorn’un, savcılıkla işbirliği yapıp suçlamaları kabul ettiği ve 30 yıla kadar ceza alabileceği belirtildi. Diğer aracı kurumun yöneticisi Kelley’nin debugün teslim olup hakim karşısına çıkmasının beklenildiği ifade edildi.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne sunulan iddianameye göre Kang, görevini kötüye kullanmak, dolandırıcılık, rüşvet almak gibi altı ayrı suçlamadan yargılanacak. Kang suçlu bulunursa onlarca yıl hapis ve yüklü miktarda para cezasına çarptırılabilir.

Kang, hakkındaki iddialar nedeniyle yılda 166 bin dolar brüt maaş aldığı NYSCRF’deki görevinden geçtiğimiz Şubat ayında alınmıştı.

Rüşvet olarak 17 bin 420 dolarlık kol saati

Başsavcı Bharara tarafından hazırlanan iddianamede, Kang’in lüks yaşam tutkunu olduğunu kokain partilerinin, gece kulüpleri, striptiz kulüpleri ve kız arkadaşlarına aldığı pahalı hediyelerin faturalarının da aracı kurumlar tarafından ödendiğini belirtildi.

İddianamede Kang’in aracı kurumlardan aldığı rüşvetler şöyle sıralandı: Kang’in para karşılığında ilişkiye girdiği kadınların parasını aracı kurumlar ödemiş, kız arkadaşıyla birlikte Kanada’ya tatile gitmiş, bu seyahatin uçak ve konaklama masrafları aracı kurumlar tarafından ödenmiş, Kang, özel hocalar tutup kayak dersleri almış, Kang, kayak derslerinin parasını da aracı kurumlara ödetmiş, New Orleans’a gitmiş, seyahat bedelleri ödenmiş, gittiği Paul McCartney konserinin bilet parasını bile aracı kurumlara ödetmiş, Kang’in Broadway show biletleri de aracı kurumlar tarafından satın alınmış, Kang’e, aracı kurumlar tarafından çeşitli aralıklarla nakit ödemeler yapılmış.

Emeklilere ihanet etti

New York Ortak Emekli Sandığı Fonu (NYSCRF), 184 milyar dolarla ABD’nin üçüncü en büyük emekli sandığı fonu. Bu fonda, New York’ta kamu kuruluşlarında çalışan aralarında itfaiyeci, polis gibi meslek guruplarının bulunduğu birçok emeklinin paraları bulunuyor. Rüşvet skandalının ortaya çıkmasının ardından New York’ta Kang’e ve aracı kurumlaraözellikle emekliler arasında tepkiler de büyüyor. Kang, emeklilere ihanet etmekle suçlanıyor.

Bharara: “Emeklilik tasarrufu kişisel zenginleşme için araç olarak kullanıldı”

New York Güney Bölgesi Başsavcısı rüşvet skandalının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Ülkedeki üçüncü büyük emeklilik fonu olan New York Eyaleti Ortak Emekli Sandığı'nda, klasik, oldukça alçak yeni bir rüşvet skandalını ortaya çıkarttık. Fonun eski portföy yöneticisi Navnoor Kang, lüks tatiller, lüks saatler, uyuşturucu, nakit para ve daha fazlasıyla kendisine rüşvet veren aracı kuruluşlara milyarlarca dolarlık iş yönlendirdi. New Yorkluların çok zor şartlarda kazandıkları bu emeklilik tasarrufu, hiçbir zaman kişisel zenginleştirme için bir araç olarak kullanılmamalıdır” dedi.

Sweeney: “İddia edildiği gibi dürüst bir kamu görevlisi çıkmadı”

New York FBI Yardımcı Direktörü Yardımcısı William F. Sweeney Jr, "Onaylayan kişinin görevini yapmak yerine, iki ayrı aracı kurumla iş çevirdiğini iddia ediyoruz. New York Eyaleti Ortak Emekli Sandığı Fonu üyeleri, yatırımlarını yönlendiren kişinin dürüst bir kamu görevlisi olduğuna inanmaktaydı. Ne yazık ki, iddia edildiği gibi bugün burada bu böyle görünmüyor" dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG