Erişilebilirlik

Elysee Dedikoduları İngiltere’de Patladı


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, eski sevgilisi Valerie Trierweiler ile
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, eski sevgilisi Valerie Trierweiler ile

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bir sinema oyuncusu ile gizli aşkı ortaya çıkınca skandal bir şekilde ayrıldığı eski sevgilisi Valerie Trierweiler’in intikam kitabı, İngiltere’de büyük patlama yaptı. Kitabın İngilizce baskısı için İngiliz medyasına konuşan Trierweiler The Times gazetesinin haftalık dergisine kapak oldu, BBC’ye söyleşi verdi, ülkenin bütün önemli gazeteleri kendisini. bütün haftasonu boyunca gazeteci kökenli eski first lady’nin “Thanks for this moment/Bu an için teşekkürler” adıyla basılan kitabına yer verdi. Kitap 25 Kasım’da satışa çıkmadan internet üzerinden 10 bin adet sipariş aldı.

Trierweiler’in Hollande’dan intikam almak için yazdığı kitabın, “Thanks for this Moment” adlı İngilizce baskısı, The Times gazetesinin Cumartesi günleri yayınlanan The Times Magazine adlı ekine kapak oldu. Dergi, Trierweiler’in dev portresini "Valérie Trierweiler: hell hath no fury” manşetiyle yayınladı. İngiliz oyun yazarı ve şair William Congreve’in dizelerinden alıntıyla yazılan manşet, “Gururu incinmiş kadının intikamı acı olur” anlamına geliyor.

Haberi 6 sayfada anlatan ve kitaptan bölümleri de ekleyen The Times Magazine, Trieweiler’i, "Yaralı ama ayakta kalmayı başaran feminizm” imajının sembolü olarak tanımladı. Times, Trierweiler’in, “François, Fas’ta, Amerika’da gittiğim her yerde kaldığım oteli bulup bana çiçek gönderiyordu. ‘Nereye gidersen git seni her zaman bulmayı başarırım’ diyordu” sözlerine atıfta bulunarak, “Dünyanın her yerinde bir devlet başkanının polisi ya da diplomatlarını kullanarak, sevgilisini araması oldukça büyük bir skandala yol açar. Fransa’da açacak mı göreceğiz” ifadesini kullandı.

Haberi içerde “Seks, sırlar ve cumhurbaşkanının yalanları » başlığıyla sürdüren Times muhabirine konuşan Trierweiler, yaşadıklarını “Evli misiniz? Eşinizi başka bir adamın kollarında düşünün beni anlayacaksınız” diye anlattı. Trierweiler, Hollande’ın dört çocuğunun annesi eski sevgilisi Çevre Bakanı Segolene Royal’i anlatırken de, “Segolene Royal’in affetmesi için 7 yıl geçmesi gerekti. Belki benim için daha kısa sürecek” dedi.

‘Okuması tam bir işkence’

İngiliz medyası Trierweiler’in kitabı hafta sonu ilk haberlerden birisi olarak verilirken, BBC Televizyonu da eski first lady ile röportaj yaptı. Ülkenin merkez sol eğilimli gazetesi Guardian, Trierweiler’in kitabını “Okuması tam bir işkence. Eğer Fransa’da bu insanlar elit olarak anılıyorsa, Tanrı yoksullara yardımcı olsun” diye yorumladı.

11 dile çeviriliyor

Fransa’da 600 bin satarak büyük bir satış başarısı elde eden kitap sayesinde 1,3 milyon euro kazanan Trierweiler’in kitabının 25 Kasım’da satışa çıkacak İngilizce versiyonu, daha raflara çıkmadan internet üzerinden 10 bin adet sipariş aldı. Kitap tüm dünyada Rusça, Çince, Arnavutça ve İtalyanca başta olmak üzere 11 dile çevrilerek satışa sunulmaya devam edecek.

Hollande Elysee’de Julie Gayet ile görüntülendi

Trierweiler’in kitabının tanıtımı için İngiltere’ye adeta çıkarma yağtığı gün, Fransa’da da haftalık magazin dergisi Voici Hollande’ı, uğruna eski first lady Valerie Trierweiler ile 10 yıllık ilişkisini bitirdiği oyuncu Julie Gayet ile Elysee Sarayı’nda görüntüleyen fotoğraflarını kapaktan verdi. Fransız paparazzi dergisi Voici, cuma günü çıkan sayısında, Cumhurbaşkanı Hollande’ın geceleri gizlice görüştüğü ortaya çıkınca, Gayet ile görüşmeye devam ettiğini duyurdu. Voici, Hollande ile Gayet’nin Elysee Sarayı’nın bahçesinde bir masa etrafında konuşurken çekilen fotoğraflarını birinci sayfadan kullandı. Ancak fotoğraflar, medyada Hollande’ın yeni sevgilisiyle Elysee’de görüşmesinden çok, kale gibi korunan Elysee’de nasıl bu fotoğrafın çekildiği sorularının sorulmasına yol açtı.

Fransız medyası, nükleer santrallerin ardından Elysee Sarayı’nın semalarında da insansız hava araçlarının (İHA) bu fotoğrafları çekebileceğini yazdı. Ancak, Voici dergisi Genel Yayın Yönetmeni Marion Alombert, fotoğrafların Elysee’yi gören bir yükseklikten çekildiğini, ancak bunun için İHA kullanılmadığını açıkladı.

Elysee’deki köstebek

Hollande’ı bir motosiklet üzerinde geceleri oyuncu Julie Gayet’nin evine giderken fotoğraflayan paparazzi Sebastien Valiela da, fotoğrafın içeriden çekildiğini iddia ederek, Elysee’de bir köstebek olduğunu iddia etti. Valiela, “Elysee Sarayı’nı ve fotoğrafın çekildiği açıyı hesapladığınızda, fotoğraf birinci kat penceresinden çekilmiş gibi. Otomatik olarak bir çalışanın bu fotoğrafı çekmiş olabileceği akla geliyor. Fotoğraf kalitesine baktığınızda bu fotoğraf bir profesyonelin eseri olamaz. Telefonların da artık geniş açıları var. Ve bu fotoğraf telefonla 5-6 metre uzaklıktan çekilmiş, sonra da büyütülebildiği kadar büyütülmüş. Bir profesyonel olsaydı daha iyi bir kalite ile çekilirdi. Ayrıca fotoğrafçıların Elysee’ye girişi yasak” dedi.

Elysee’nin oyunu mu?

Ancak internet üzerinden bazı medya organları fotoğrafın Elysee Sarayı iletişim danışmanları tarafından da organize edilmiş olabileceği şüphesine yer verdi. Fransa’da yok satınca Hollande’ı zor duruma düşüren kitabın İngilizce çevirisi de büyük yankı uyandıran Trierweiler’in yeniden Hollande’a zarar vermemesi için, fotoğrafların Elysee’nin “bir iletişim taktiği” olabileceği iddia edildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG