Erişilebilirlik

200 Bin El Salvadorlu Göçmeni İlgilendiren Koruma Programı Kaldırıldı


Başkan Donald Trump’ın göçmen politikası konusunda bugün önemli bir gelişme daha yaşanmış oldu. 2001 yılından bu yana Amerika’da yaşayan yaklaşık 200 bin El Salvador’lu göçmenin ülkede kalmalarına olanak tanıyan program Başkan Donald Trump yönetimi tarafından sona erdirildi. Açıklama Amerika İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yapıldı. Açıklama söz konusu göçmen koruma programının yürürlükten kaldırıldığı ve geçerlilik tarihinin 9 Eylül 2019 itibariyle son bulacağı duyuruldu.

El Salvador’da 2001 yılında meydana gelen 7,7 şiddetindeki depremin ardından Amerika’ya gelen El Salvadorlular “Geçici Koruma Durumu” adı verilen bir göçmen programı kapsamında 15 yıldan uzunca bir süredir Amerika’da ikamet edebilir ve çalışabiliyorlar. Ancak geçici olan söz konusu programın yönetimler tarafından yenilenmesi gerekiyor. Başkan Donald Trump’ın sıkı göçmenlik politikaları nedeniyle El Salvadorlulara Amerika’da kalma izni veren programı yenilenmedi. Bu durumda da yaklaşık 200 bin El Salvadorlu göçmen Amerika’da yasal olarak kalma ve çalışma haklarını kaybetmiş oluyor.

Ancak bu karar ilk olmadı geride bıraktığımız yıl benzer şekilde Nikaragualılar ve deprem sonrası Amerika’ya yerleşen Haitililer için de göçmen koruma programları yenilenmemişti. Haiti’de yaşanan yıkıcı depremin ardından Amerika’ya gelen yaklaşık 45 bin Haitili Amerika’da oturma ve çalışma haklarını kaybettiler.

Latin Amerika ülkelerinden gelen bu kişiler için göçmen koruma programlarının birer birer yürürlükten kaldırılması çocuk yaşta yasal olmayan yollardan Amerika’ya gelen ve burada büyüyen yaklaşık 800 bin kişiyi ilgilendiren DACA programının akıbeti konusunda da kaygıları arttırıyor.

“Hayalperestler” olarak adlandırılan ve sayıları yaklaşık 800 bini bulan Latin Amerikalı göçmenlerin durumu uzunca bir süredir tartışma konusu. Başkan Donald Trump DACA programının da yenilenmesi için Demokrat partililerin bütçe ve Meksika sınırına duvar projesine onay vermesini istiyor. Aksi takdirde Başkan Donald Trump’ın koruma programını yenilememesi durumunda bütün hayatlarını Amerika’da yaşamış bu kişiler de sınırdışı edilecekler.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG