Erişilebilirlik

Başkan Obama'nın Anayasa Mahkemesi Adayı: Elena Kagan


Başkan Obama'nın Anayasa Mahkemesi Adayı: Elena Kagan
Başkan Obama'nın Anayasa Mahkemesi Adayı: Elena Kagan

Adaylığı onaylanırsa 50 yaşındaki Kagan Yüksek Mahkeme'de görev yapan dördüncü ve en genç yargıç olacak

Başkan Barack Obama, Anayasa Mahkemesi üyeliğine Federal Başsavcı Elena Kagan’ı aday gösterdi. Adaylığı onaylanırsa Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski dekanlarından Kagan, Anayasa Mahkemesi’nde görev yapan 112’inci yargıç olacak. Elena Kagan, yargıç John Paul Stevens’ın emekliye ayrılma kararını açıklaması üzerine aday gösterildi. Anayasa Mahkemesi’nin diğer üyelerinin aksine Elena Kagan, daha önce hiç yargıçlık yapmadı. Amerika’nın Sesi, bu durumun Kagan’ın adaylığını nasıl etkileyeceğini araştırdı.

Adaylığı onaylanırsa 50 yaşındaki Elena Kagan Anayasa Mahkemesi’nin en genç ve emekliye ayrılan Sandra Day O’Connor’la, görevdeki Ruth Bader Ginsburg ve Sonia Sotomayor’dan sonra mahkemenin dördüncü kadın yargıcı olacak. Kagan, mahkemedeki iki Yahudi ve altı Katolik yargıca katılacak. Mahkeme tarihinde ilk kez Protestan yargıç bulunmayacak.

Kagan, mahkemenin yargıçlık deneyimi bulunmayan tek üyesi olacak. Cumhuriyetçi Parti Senato Grup Başkanı Mitch McConnell, bu duruma olumlu bakmıyor. Senatör şöyle diyor: “Kagan yargı tecrübesi açısından son 38 yılın en deneyimsiz adayı.”

Bu görüşü destekler nitelikteki yeni ankete göre her 10 Amerikalı’dan yedisi adaylık için yargıçlık deneyiminin en önemli özellik olduğu görüşünde. Kagan, Federal Başsavcı olarak Anayasa Mahkemesi önünde savunma yapmıştı. Todd Gaziano Muhafazakar eğilimli Heritage Vakfı’ndan Todd Gaziano da Kagan'ın deneyimini yetersiz buluyor:

“Akademisyen olarak bile Kagan’ın çalışmaları oldukça yetersiz. Son bir yıl dışında hemen hemen hiç hukuki deneyimi yok.”

Kongre’deki onaylama oturumlarını yönetecek olan Adalet Komisyonu Başkanı Senatör Patrick Leahy bu görüşe katılmıyor ve şunları söylüyor:

“Son 20-30 yıl içinde yargıçların hepsinin federal mahkemelerde görev yaptığını görüyoruz. Mahkeme en dinamik dönemlerini farklı altyapıya sahip yargıçlar sayesinde yaşadı.”

Harvard Hukuk Fakültesi Dekanı’yken eşcinsel askerlere ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle ordunun kampüste asker alımı işlemlerini yürütmesini yasaklamak isteyen Kagan, bu konu nedeniyle muhalefetle karşılaşabilir.

Başkan Obama, 90 yaşındaki John Paul Stevens’ın yerine Kagan’ı aday gösterme kararının çok mantıklı olduğunu söyledi. Başkan şöyle konuştu:

“Yargıç Stevens’ın bilgeliği ve deneyiminin yerini dolduramayız ancak onun gibi hukuka bağlı, dürüst ve bağımsız bir aday seçtim.”

Kagan, geçen hafta Yargıç Stevens’ı övmüştü. Stevens sol eğilimli olduğu için Kagan’ın mahkemede ideolojik kayma yaratması sözkonusu değil. Brookings Enstitüsü uzmanı Stuart Taylor da şunları söylüyor:

“Kagan’ın liberal olduğu çok açık. Ancak belirli konular hakkındaki görüşlerini bilmiyoruz.”

Daha önce açıkladığı görüşlere bakarak, Kagan’ın tutumunun oldukça açık olduğu söylenebilir. Kagan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilenlerin onay oturumlarını, adayların belirli konularda ne düşündüklerini açıklama zorunlulukları olmaması nedeniyle “komedi” olarak nitelemişti.

Kagan adaylık sürecine yabancı değil. Geçen yıl Senato, Kagan’ın Federal Başsavçı adaylığını 31’e karşı 61 oyla onaylamıştı. Federal Başsavcı, başkan adına davaları Anayasa Mahkemesi önünde savunuyor.

Uzmanlara göre, bu yıl ara seçim yılı olduğu için, Kagan’ın oturumları oldukça zorlu geçecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG