Erişilebilirlik

Elena Kagan’ın Onaylanması İçin Senato'da Oturumlar Devam Ediyor


Başkan Obama’nın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği Elena Kagan’ın onaylanması için Senato’da yapılacak oturumlar, 28 Haziran’da başladı. Siyasetçiler ve gazeteciler, Kagan’ın nasıl bir yargıç olacağını anlamak için olabildiğince bilgi toplamaya çalışıyor. Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin eski dekanı olan Elena Kagan, görüşlerini açıkça ve sık sık dile getirmediği için bu kolay değil. Amerika’nın Sesi, Kagan hakkında bilgi edinmek için Harvard Hukuk Fakültesi’ndeki eski meslektaşları ve lise arkadaşlarıyla görüştü.



Harvard Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri, Elena Kagan’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilmesine şaşırmadıklarını söylüyor.

Öğrenci Dekanı Ellen Cosgrove, Kagan’ı bir rock yıldızı olarak tanımlıyor. Kagan’ı oven tek kişi Cosgrove değil. Geçen hafta 69 hukuk fakültesi dekanı, Senato Adalet Komisyonu’na bir mektup göndererek, Kagan’ın adaylığını desteklediklerini bildirdi.

Cumhuriyetçiler, hiç yargıçlık yapmadığı için baş savcı Kagan’ın yargı deneyimi olmadığını söylüyor. Her iki parti de Kagan’ın siyasi eğilimlerinin açık olmadığı görüşünde.

Hunter College Lisesi’nden sınıf arkadaşı Leslie Hunter-Gadsen, Kagan’ın her zaman içine kapanık bir kişi olduğunu söylüyor:

“Elena’yla oldukça yakın arkadaştık, ancak bana bile içini açmaz, özel hayatını anlatmazdı.”

Kagan’ın lisedeki tarih öğretmeni Anna Morello da bu görüşte. Morello, Kagan’ın, uzun yıllar ilkokul öğretmenliği yapan annesine benzediğini söylüyor:

“Annesi de siyasi görüşlerini hiçbir zaman kimseyle paylaşmazdı.”

Kagan ve iki erkek kardeşi New York’un batısında orta sınıf bir mahallede büyüdü. Annesinin sessiz ve sakin mizacının tersine babası sözünü esirgemeyen bir avukattı. Kagan’a çoğu zaman “babasının kızı” deniyor.

Morello, “Elena herşeyi sorgular. Kendisinden birşey saklanmadığından emin olmak ister.” diyor

Leslie Hunter-Gadsen, Kagan’ın okulun sigara yasağını değiştirme girişimini hatırlıyor:

”Okul yönetimine çıkıp tuvaletlerden birinde sigara içilmesine izin verilmesini istemişti. Bir lise öğrencisi için çok cesur bir davranıştı.”

Kagan liseden sonra da lafını esirgememeyi sürdürdü. Harvard Hukuk Fakültesi Dekanı olarak ordunun kampüste asker alımı faaliyetlerine karşı çıktı. Gerekçesi, eşcinsellerin orduda görev yapmasının yasak olması. Kagan, ordudaki yasağın Harvard’ın cinsel ayrımcılık politikasını ihlal ettiğini söylemişti.

Harvard Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Alexa Shabecoff şöyle konuşuyor:

”Elena Kagan zor durumdaydı. Harvard’ın cinsel ayrımcılık karşıtı kurallarıyla korunan öğrencilerin medeni haklarını savunmakla yasalardaki değişikliklere uymak arasında kalmıştı.”

Ancak Kagan, ordunun, Harvard’a verilen federal fonları dondurma tehdidi üzerine geri adım attı.

Destekçileri, Kagan’ın adil olduğunu söylüyor. Harvard’dan Ellen Cosgrove, Kagan’ın muhafazakar öğretim üyelerini kadroya dahil ederek okulun liberal akademisyen kadrosunu dengelediğini belirtiyor.

”Kagan muhafazakarları sadece işe almakla kalmadı, öğretim üyelerinin birbiriyle iletişimini teşvik eden adımlar da attı.”

Kagan’ın üniversite dışındaki mesleki geçmişi de yakından inceleniyor. Bazı Demokratlar Kagan’ın merkezci olduğunu düşünürken Cumhuriyetçiler kürtaj ve ifade özgürlüğüne ilişkin görüşleri nedeniyle Kagan’ın sola kayması olasılığından kaygı duyuyor.

Kagan şu anda Beyaz Saray Baş Hukuk Danışmanlığı görevini yürütüyor. Hukuk Danışmanları, Anayasa Mahkemesi karşısında Amerikan hükümetinin avukatlığını yapıyor.

XS
SM
MD
LG