Erişilebilirlik

Elektronik Aletler Gözü Bozuyor


Elektronik Aletler Gözü Bozuyor
Elektronik Aletler Gözü Bozuyor

Uzmanlar bilgisayar, akıllı telefonlar, video oyunları ve elektronik kitaplar gibi dijital aletlere bağımlılığı olanların karşılaşabileceği en büyük sağlık riskinin ‘Bilgisayar Görüş Sendromu’ olduğunu belirtiyor. Bu tür cihazlar, ayrıca, çocuklarda diğer görme bozukluklarına da yol açabiliyor.



Bilgisayar başında hergün üç saatten fazla oturanlar, uzmanların ‘Bilgisayar Görüş Sendromu’ olarak adlandırdıkları rahatsızlıklarla karşı karşıya kalıyorlar. Amerika Optometri Birliği üyelerinden Dr. Michael Duenas’a göre aşırı yorgunluk, baş, boyun ve sırt ağrıları oluşuyor. Çift veya bulanık görme de yaşanan rahatsızlıklar arasında.

Washington’daki Ulusal Sağlık Enstitüleri uzmanlarından Dr. Rachel Bishop ise şöyle konuşuyor: “Bu semptom gözlere zarar vermiyor, glokoma veya retina bozukluklarına yol açmıyor. Ama gözlerde kuruma ve aşırı odaklanma yüzünden göz ağrısı oluşuyor.” Doktor Bishop, bilgisayarda bir işe odaklanan insanların normalden daha az gözlerini kırptıklarını bunun da gözlerde kuruma ve aşırı yorgunluğa yolaçtığını kaydediyor. Bishop, “Gözde odaklanmayı sağlayan bir kas var. Bilgisayar ekranı da, mesela, bir kitaba göre gözlerinizden daha uzak; işte bu mesafe yüzünden uzun süre odaklanınca bu kas yoruluyor,” diyor.

Michael Duenas, Bilgisiyar Görüş sendromunun yetişkenlerde verimliliği düşürdüğünü, çocuklarda ise öğrenme bozukluklarına neden olduğunu kaydediyor. Dr. Duenas, “Çocuklar artık bilgisayar başında çok uzun zaman harcıyor, veya saatlerce küçük ekranlar üzerinde oyunlar oynuyor bu da gözler üzerinde baskı ve ağırlık oluşturuyor,” şeklinde konuşuyor.

Doktorlar, dijital ekranlara bakmakla basılı malzemelere bakmak arasında büyük fark olduğu görüşünde. Baskılarda kontrast daha fazla. Elektronik yazılarda ise kontrast daha az olduğundan göz odaklanmak için daha fazla çaba harcıyor. Dr. Rachel Bishop’a göre göz, ekrana bakarken, ışık ve kontrast ayarlarını daha iyi yapmak, ekrandaki yansımayı en aza indirmek gibi işlevleri de üstlendiğinden daha çok yoruluyor. Bishop, “Yeni tür gözlükler var. Bunlar kullanılabilir. Eskiden çift odaklı gözlüklerde camın üst kısmı uzağı, alt kısmı ise yakını görmek için kullanılırdı. Şimdi camın en üst kısmı bilgisayar ekranı, orta kısmı uzağı, alt kısmı ise yakını görecek şekilde odaklandırılıyor,” diyor. Michael Duenas da gençlerde giderek daha fazla görme bozukluğuna rastlandığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Daha fazla dijital cihaz kullandıkları için çocuklarda miyop giderek artıyor.”

Doktorlar ayrıca bazı kolay yöntemlerle gözlerin daha iyi korunabileceğini söylüyor. Göz damlası kullanılması ve her 15 dakikada bir göz molası verip ekrana değil uzağa bakılması öneriliyor. Bir öneri daha var: “Bilgisayar ekranının göze mesafesini iyi ayarlamak gerekiyor. Ekranın görüş alanından yaklaşık 10 santim aşağıda olması lazım. Ekrana bakmak için başı kaldırmamak gerekiyor.” Uzmanlar televizyon ve filmlerin giderek daha küçük ekranlarda izlenir hale gelmesiyle gözlerle ilgili şikayetlerin artmasından kaygı duyuyor.

XS
SM
MD
LG