Erişilebilirlik

Elektrikli Araçlar Ne Zaman Yolların Hakimi Olacak?


Elektrikli Araçlar Ne Zaman Yolların Hakimi Olacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Yıllardır geleceğin umudu olarak görülen elektrikli otomobiller, nihayet otomotiv piyasasında yer edinmeye başladı. Çok sayıda otomotiv devi, motorlu taşıtların geleceğinin elektrik enerjisi olduğunu kabul ediyor. Peki elektrikli araçlar ne zaman yolların hakimi olacak?

Scott Wilson, üçüncü elektrikli otomobilini satın almış. Washington Bölgesi Elektrikli Araç Birliği Başkan Yardımcısı Wilson’a göre pazar hızla büyüyor: ”Eskiden elektrikli otomobil kullanan herkesi tanırdım. Artık çoğaldıkları için tanımıyorum.”

Amerika’daki elektrikli araç satışları geçen yıl rekor artış göstererek 150 bini buldu. Ancak bu rakam, iç piyasadaki satışların hala yüzde 1’inin altında olduğunu gösteriyor. Birçok yabancı otomotiv firmasıysa elektrikli araç üretiminde dev adımlar atıyor.

Fred Ligouri, ”Gelecek, elektrikli araçların. Kısa süre önce 2023’e kadar küresel piyasalar için 20 yeni elektrikli araç üreteceğimizi açıkladık,” şeklinde konuşuyor.

Büyük bir Amerikan firması geçen Aralık ayında yeni model elektrikli aracını piyasaya sürdü. Araç, tek şarjla 320 kilometre yol katediyor.

Araç şimdiye kadar 15 bin adet satarak sektörün önde gelen bir başka firmasını tahtından indirdi.

Elektrikli otomobil siparişi veren yarım milyon müşteriyse araçlarını teslim almak için uzun süre bekliyor.

Otomotiv sektörü uzmanı Eliot Metzger, sektörün geleceğe umutla baktığını söylüyor: ”Yeni teknolojilere olan talep henüz karşılanmış değil. Müşteriler de bu sinyali alıyor.”

Uzmanlar ayrıca akü maliyetinin de beklenenden daha hızlı düştüğünü kaydediyor. Maliyetin düşmesi, elektrikli araçların benzin ve mazotlu araçlarla fiyat rekabetine gireceği tarihi de öne çekiyor. Nic Lutsey, Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nden.

Lutsey, ”Birçok araştırmacı ve sektör uzmanının tahminlerinden 2 ila 3 yıl önde gidiyoruz,” diyor.

Otomotiv sektörü bir yandan da Çin kaynaklı baskılara yanıt veriyor. Dünyanın en büyük oto pazarı Çin, 2019’dan itibaren otomotiv firmalarının elektrikli araç kotalarını doldurmalarını zorunlu kılacak.

Eliot Metzger’a göre bu politika, Çin Hükümeti’nin büyük kentlerdeki hava kirliliği sorununu çözme planının bir parçası: ”Egzoz gazları kentlerdeki hava kirliliğini arttırmamış oluyor. Hava kirliliği, hayat kalitesini düşüren bir kamu sağlığı sorunu.”

Hava kirliliği sadece Çin’de değil Fransa, İngiltere ve Hindistan gibi ülkelerde de yetkililerin bazı yasaklar getirmesine yol açacak kadar ciddi bir sorun.

Trump yönetimiyse motorlu araçlara getirilen kısıtlamaları gevşetmeyi amaçlıyor.

Uzmanlar, hükümet müdahalesi olmadığı takdirde yakıt fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde elektrikli araçların piyasada avantaj sağlamasının zor olduğu görüşünde.

Ancak Scott Wilson’a göre zamanla bu da değişebilir: ”Bir sonraki krizden sonra benzinin galon fiyatı beş dolara çıkınca elektrikli otomobil satın almak isteyenler kuyruğa girecek.”

Wilson, sadece elektrikli otomobil kullanıyor olmaktan son derece memnun görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG