Erişilebilirlik

‘El Bab’da Türkiye’ye Desteğimiz Devam Edecek’


IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay John Dorrian, Amerika öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Türkiye’nin El Bab ve çevresinde yürüttüğü operasyonlara desteğinin süreceğini bildirdi.

Bağdat’tan video konferans yoluyla Pentagon muhabirlerine brifing veren Dorrian, Türkiye’nin el Bab’da IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonlar ve bundan sonra izlenecek yollar hakkında Türkiye ile Amerika arasında üst düzeyde görüşmelerin yapıldığını söyledi.

Koalisyon güçlerinin el Bab’daki desteğinin, sahadaki Türk güçlerinin talebi üzerine “güç gösterisi” şeklinde olduğunu kaydeden Dorrian, “El Bab ve çevresindeki Türk operasyonlarına bundan sonra da bazı desteklerin sağlanmaya devam edileceğini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Dorrian, bu desteğin türüne yönelik sorular üzerine, detaylara giremeyeceğini belirterek, “Ancak görüşmelerin olduğunu doğrulayabilirim. Gelecekte sağlayacağımız desteğin şekliyle ilgili görüşmeler devam etmekte” dedi.

Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşa katkısına çok değer verdiklerini vurgulayan Dorrian, “Suriye’nin kuzeyinde sınırı izole etmek ve sızmaları önlemek için sergiledikleri çabalar çok değerli ve çok önemli” ifadesini kullandı.

Dorrian, “Savunma yetkilileri daha önceki açıklamalarında, nerede IŞİD militanı görürlerse öldürdüklerini söylüyordu. Bu sefer öyle anlaşılıyor ki onları gördünüz ama öldürmediniz, üzerlerinde güç gösterisi yapmayı tercih ettiniz. Bunun nedeni nedir?” şeklindeki bir soruyu da şöyle yanıtladı:

“Yakın mesafe hava desteğinin ana kuralı zarar vermemektir. Sahada kendi güçleriniz yoksa ve hava koşulları kime ateş ettiğinizi tam olarak görmenize imkan vermiyorsa, bir hava saldırısıyla sahadaki güçler için daha fazla tehlike yaratırsınız. Dolayısıyla o esnada yapabileceğimiz buydu. Hava koşullarının getirdiği kısıtlamalar bulunmakta. Ancak düşmanın ve ortağımız olan güçlerin konumlarına dair iyi bir kanaate sahip olduğumuzda o zaman sizin tarif ettiğiniz gibi yaparız, düşman hedeflerini nerede bulursak vururuz.”

Dorrian bir başka soru üzerine, İncirlik üssünün IŞİD’e karşı süren operasyonlar ve koalisyon için çok önemli ve paha biçilmez bir üs olduğunu söyleyerek “Oradan yürütülen operasyonlarla tüm dünya daha güvenli hale geldi” dedi.

Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook da aynı şekilde dün, Amerika öncülüğündeki koalisyonun, Türkiye’nin talebi üzerine, Suriye’de IŞİD’in elindeki El Bab'a yönelik operasyon düzenleyen Türk güçlerine destek uçuşları düzenlediğini bildirmişti.

Bu açıklamalar, Pentagon’un daha önce ortaya koyduğu pozisyonu değiştirdiği anlamına geliyor. Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Dorrian geçen Kasım ayında yaptığı bir açıklamada, El Bab operasyonunun Türkiye’nin kendi kararı olduğunu ve koalisyon olarak bu operasyonun bir parçası olmadıklarını, hava desteği sağlamadıklarını söylemişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG