Erişilebilirlik

El Şebab Liderinin Ölümü Doğrulandı


Hükümet ve Afrika Birliği askerleri El Şebab milislerini kentlerinden çıkardıktan sonra kendilerini sokağa atan Somalililer
Hükümet ve Afrika Birliği askerleri El Şebab milislerini kentlerinden çıkardıktan sonra kendilerini sokağa atan Somalililer

Amerikalı yetkililer Somali’de Pazartesi günü insansız hava araçlarıyla yapılan hava saldırısında El Şebab örgütü lideri Ahmed Abdi Godane’nin öldürüldüğünü açıkladı. Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, Godane’nin ölenler arasında olduğunu doğruladı

Görgü tanıkları, el Şebab liderlerinin Somali’nin güneyinde düzenledikleri bir toplantıya, Amerika’nın insansız hava araçlarından fırlatılan füzelerle saldırdığını anlatmıştı.

Beyaz Saray’dan bugün yapılan açıklamada da, Godane’nin Afrika’nın en büyük El Kaide bağlantılı örgütü için çok önemli sembolik ve işlevsel önemi olduğu bildirildi. Açıklamada, operasyonun yıllar süren istihbarat, ordu ve emniyet personelinin araştırmalarının sonucu yapıldığı da belirtiliyor.

Godane 2008 yılından bu yana El Şebab’ın lideri konumundaydı. Amerika’nın terör listesinde olan Godane’nin adalete teslimine yardımcı olacak bilgi verenlere Amerika Dışişleri Bakanlığı 7 milyon dolar ödül vadetmişti.

Godane’nin liderliğinde El Şebab, Somali’nin orta ve güney bölgelerinin önemli bir bölümünü ele geçirdi. Bir süreliğine Mogadişu’yu da alan örgüt denetimindeki bölgeleri sıkı şeriat yasalarına göre yönetiyordu.

Grup son zamanlarda önemli toprak kaybı yaşasa da Somali hükümetini hedef alan eylemlerini sürdürüyor. Bu saldırılardan birinde Mogadişu’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı hedef alınmıştı. Örgüt ayrıca Kenya’nın başkenti Nairobi’de bir alışveriş merkezine de kanlı saldırı düzenlemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG