Erişilebilirlik

El Şebab Bir Kadını Taşlayarak Öldürdü


FILE- Armed men from the al-Shabab militant group are paraded at the presidential palace in Mogadishu, Somalia, after defecting from the al-Qaida-linked group to join government forces, Oct. 13, 2009.
FILE- Armed men from the al-Shabab militant group are paraded at the presidential palace in Mogadishu, Somalia, after defecting from the al-Qaida-linked group to join government forces, Oct. 13, 2009.

El Şebab militanları Somali’de 8 çocuklu bir kadını, zina suçlamasıyla taşlayarak öldürdü.

Başkent Mogadişu’nun 400 kilometre güneyinde yer alan Saakow’daki recim cezasının (taşlayarak öldürme) infazını yüzlerce kişi kent meydanında toplanarak seyretti.

El Şebab’ın internet sitesinde, yargıç olduğu öne sürülen bir militan, Habiba Ali İshak adlı kadının başkasıyla evliyken ikinci defa evlendiğini bunun da zina sayıldığını söyledi.

Kadının sekiz çocuğunun da babası olan ilk eşi Ali İbrahim Ali’nin, kendilerine şikayette bulunduğunu belirten yargıç, “Ali, mahkemeye, eşinin akrabalarını ziyaret etmek için evden ayrıldığını, 18 günün sonunda ise başka biriyle evlendiğini anlattı” dedi.

Yargıç, kadının ikinci evliliği itiraf ettiğini de öne sürdü.

Görgü tanıkları, militanların kadını boynuna kadar toprağa gömdüğünü ve ölene kadar kafasını taşladıklarını söyledi.

El Şebab, kadının ikinci kocası Farah Abdirahman Jelle’ye ne olduğunu ise açıklamadı. Amerika’nın Sesi Somali Servisi’nin edindiği bilgiye göre ise Jelle hapisten firar etti.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan ve çifti tanıyan kaynaklar ise öldürülen kadının, evden kaçmadığını, kocasını terk ettiğini söylüyor. Bir çocuğunun hastalanması üzerine eve geri dönüp çocuğunu ziyaret eden kadının kocasıyla tartıştıktan sonra El Şebab tarafından alıkonulduğu da iddialar arasında.

El Şebab geçen Mayıs ayında da 44 yaşındaki Dhayow Mohamed Hassan’ı yine zina suçlamasıyla taşlayarak öldürmüştü. Hassan, evli olmadığı bir kadını hamile bırakmaktan suçlu bulunmuştu.

Somali’de şeriat uygulamaya çalışan El Şebab kendi yargı sürecini işletiyor. Halka açık olmayan duruşmalardaki itiraflar ve ifadeler de, teyit edilemediği için şaibeli.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG