Erişilebilirlik

El-Şebab Kenya’da Üniversiteye Saldırdı


Somalili terör örgütü militanları, Kenya’nın kuzeydoğusunda Somali sınırı yakınlarındaki Garissa Üniversitesi’nde düzenledikleri silahlı saldırıda en az 17 kişiyi öldürdü, 60’dan fazla kişiyi de yaraladı

El Şebab terör örgütüne mensup militanlar, Kenya’nın kuzeydoğusunda Somali sınırı yakınlarındaki Garissa Üniversitesi’nde düzenledikleri silahlı saldırıda en az 17 kişiyi öldürdü, 60’dan fazla kişiyi de yaraladı.

Kenya İçişleri Bakanı, militanlardan birinin olay yerinden kaçmaya çalışırken yakalandığını bildirdi.

Saldırganların üniversitedeki yurtlardan birinde öğrencileri rehin tuttukları sanılıyor.

Saldırı düzenleyen militanların sayısı henüz bilinmiyor. İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, saldırganların yurt binasında köşeye sıkıştırıldığını bildirdi. Garissa’da bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Muhammed Farah Şire ise kurtarma operasyonu planlandığını söylüyor.

Üniversitede öğrenim gören 815 öğrenciden 280’inin nerede olduğunun bilindiğini, diğer öğrencilerin yerlerini tespit etmek için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Saldırının sorumluluğunu Somalili El Şebab terör örgütü üstlendi. İslamcı militanlar, yaptıkları açıklamada, saldırının, Kenyalı askerlerin Somali’de savaşmasına misilleme olarak düzenlendiğini bildirdi.

Görgü tanıklarına göre saldırganlar öğrencilere Müslüman mı yoksa Hıristiyan mı olduklarını soruyor. El Şebab sözcüsü tüm Müslüman öğrencileri serbest bıraktıklarını, Hıristiyan öğrencilerinse yurt binalarından birinde rehin tutulduğunu söyledi.

Bir başka sözcü ise Fransız Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada amaçlarının El Şebab’a karşı olanları öldürmek olduğunu duyurdu.

Kenya’daki Kızılhaç Örgütü, saldırıda çoğu kurşun yaralı 65 kişinin hastaneye götürüldüğünü bildirdi. Yaralananlardan dördününse durumu ağır. Yaralı iki asker ve bir sivil uçakla Nairobi’ye gönderildi.

Polis, kampusa giren saldırganların etrafa gelişigüzel ateş ettiğini söylüyor. Görgü tanıkları, dört ya da beş saldırgan gördüklerini bildiriyor.

Öte yandan Nairobi Üniversitesi geçtiğimiz hafta yayınladığı uyarıda, Kenya istihbarat örgütlerinin El Şebab örgütünün ülkedeki büyük üniversitelerden birine saldırı düzenleme planı yaptığına dair duyumlar aldığını bildirmişti. Garissa, Kenya'nın başkenti Nairobi’nin 370 kilometre doğusunda bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG