Erişilebilirlik

El Nino Geri mi Dönüyor?


Atmosferdeki ilk işaretler, bunun şimdiye kadar kaydedilen en şiddetli El Nino olabileceğini gösterse de, uzmanlar kesin bir tahminde bulunmak için çok erken olduğunu söylüyor.

Her beş yılda bir görülen bir iklim olayı olan El Nino, Güney Amerika’nın Pasifik kıyılarında okyanus suyunun normalden fazla ısınmasıyla meydana geliyor. Isınan okyanustan yükselen sıcak hava, yerkürenin etrafındaki rüzgar akımlarının yönünü değiştiriyor.

Uzmanlar, El Nino’nun, güney ve güneydoğu Asya’da görülen muson yağışlarını zayıflatabileceğini, güney Afrika’da kuraklığa yol açarken doğu Afrika ve güney Amerika’da sel felaketlerine sebep olabileceğini belirtiyor.

Son hava tahminleri, El Nino’nun yıl sonunda meydana gelme ihtimalinin yüzde 70’e yakın olduğunu gösteriyor.

Meteoroloji uzmanları, Büyük Okyanus’un dikkat çekici boyutta ısındığını, buna benzer bir enerji birikiminin 1997’deki El Nino’nun meydana gelmesinden hemen önce yaşandığını söylüyor.

Büyük Okyanus’ta ısınan su yüzeye ulaşırsa ve bir süre yüzeyde kalırsa, dünyanın çok şiddetli bir El Nino’nun etkisine girmesinin mümkün olduğu kaydediliyor.

Ancak uzman Tony Barnston, “Sadece okyanus yüzeyinin altındaki suyun ısınmasından yola çıkarak El Nino meydana geleceğini söylemek mümkün değil” diyor.

Sıcak suyun dağılabileceğini veya yüzeye çıktıktan orada kalmayacabileceğini söyleyen Barnston, El Nino tahmini yapmak için henüze çok erken olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, atmosferdeki havanın son birkaç yılda soğumasının da güçlü bir El Nino için elverişli olmadığı kaydediliyor.

Öte yandan, 1997-1998 yıllarında yaşanan El Nino sırasında Afrika’da bulunan Amerika Uluslararası Kalkınma Dairesi’ne bağlı Kıtlık Erken Uyarı Sistemi Ağı’nı yöneten Gary Eilerts uyarıyor: “Şiddetli bir El Nino yaşanacağını söyledik. Bu, Güney Afrika’daki gıda güvenliğini derinden etkileyebilir.”

Elierts, kayıtlardaki en güçlü El Nino’dan önce Afrika’da mevsim normalleri yaşandığını, yağışların geç ama çok şiddetli geldiğini vurguluyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne bağlı İklim Tahminleri Merkezi Direktörü Mike Halpert, yüzbinlerce yıldır yaşanan bir hava olayı olan El Nino’nun iklim değişikliğiyle ilgisi olmadığını söylüyor. Halpert ekliyor: “İklim değişikliğinin El Nino’ya etkisi var mı? Bu hala cevaplanamamış bir soru.”

Meteoroloji uzmanlarının, Ağustos ayından sonra El Nino konusunda daha kesin tahminlerde bulunması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG