Erişilebilirlik

El-Kaide'nin İki Numaralı Lideri Öldürüldü


El-Kaide'nin iki numaralı lideri Libya doğumlu Ebu Yahya el-Libi
El-Kaide'nin iki numaralı lideri Libya doğumlu Ebu Yahya el-Libi

Pakistan’ın kuzeybatısında pilotsuz uçakla düzenlenen Amerikan füze saldırısında el-Kaide’nin iki numaralı liderinin öldürüldüğü açıklandı.

Bir Amerikalı yetkili , Kuzey Veziristan’da Pazartesi günü yapılan hava saldırısında Ebu Yahya el-Libi’nin hedef alındığını ve terörist liderin diğer militanlarla birlikte öldürüldüğünü bildirdi. Yetkili, El-Libi’nin yeri doldurulamayacak bir kişi olduğunu, ölümünün el-Kaide için büyük bir darbe olduğunu söyledi.

Libya doğumlu el-Libi Pakistan’ın aşiret bölgelerinde el-Kaide’nin günlük operasyonlarını ve örgütün bölgesel kollarıyla ilişkilerini yürütüyordu.

2005 yılında Afganistan’daki Bagram hava üssünden kaçan el-Libi, geçen yıl lider yardımcılığına yükselmeden önce bir dizi propaganda videosunda görülmüştü. Amerikan hükümeti el-Libi’nin başına 1 milyon dolar ödül koymuştu.

Pakistanlı yetkililer, Kuzey Veziristan’ın Hesokhel köyünde el-Libi’nin evine düzenlenen Amerikan hava saldırısında 15 kişinin öldüğünü bildirdi. Yetkililer, hava saldırısında sınır bölgesinden Afganistan’a giriş yapan militanların hedef alındığını söyledi.

Bu arada Pakistan hükümeti son üç gün içinde Amerikan insansız hava araçları tarafından düzenlenen saldırılarda 27 kişinin öldürülmesini sert bir şekilde kınadı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı “bu saldırıların Pakistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve uluslararası hukuka aykırı” olduğunu açıkladı.

Amerikan pilotsuz uçakları tarafından Cumartesi ve Pazar günleri Güney Veziristan’da düzenlenen saldırılarda da bir Taleban lideriyle 12 militan öldürülmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG