Erişilebilirlik

El Kaide’nin İki Numaralı İsmi Öldürüldü


El Kaide, örgütün Yemen lideri ve ikinci ismi olan Nasır el-Vuhayşi'nin Amerika tarafından insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıda öldüğünü açıkladı

Örgüt tarafından yayınlanan video mesajında Vuhayşi’nin, ülkenin güneydoğusundaki sahil kenti Mukalla yakınlarına Cuma günü düzenlenen saldırıda öldüğü bildirildi. Kasım el-Rimi, El Kaide’nin Arap Yarımadası’ndan sorumlu yeni lideri ilan edildi.

Amerikalı yetkililer, Pazartesi günü Vuhayşi’nin ölümünü doğrulamaya çalıştıklarını bildirirken, saldırının arkasında CIA’in olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

Öldürülen Vuhayşi, El Kaide Lideri Ayman el-Zevahiri’nin yardımcısıydı. Terör örgütünün eski lideri Usame bin Ladin’in bir dönem yardımcılığını üstlenmişti. Vuhayşi 2009’dan bu yana, Amerika tarafından El Kaide’nin en tehlikeli kolu olarak tanımlanan Arap Yarımadası bölgesinden sorumluydu.

Örgütün Yemen kolu, Vuhayşi kontrolü sırasında Noel günü bir Amerikan yolcu uçağını havaya uçurma girişimi dahil çok sayıda üst düzey saldırı planlamasında bulunmuştu. Ocak ayında, mizah dergisi Charlie Hebdo’ya Paris’te düzenlenen kanlı saldırıdan da aynı grup sorumluydu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG