Erişilebilirlik

El Bab’daki Kayıplar İktidar ve Muhalefeti Karşı Karşıya Getirdi


Türkiye IŞİD ile hem Suriye’de hem de Türkiye’de mücadele ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada Fırat Harekatı’nın 122. gününde toplam 142 IŞİD’linin etkisiz hale getirildiği vurgulandı.

IŞİD’in kontrolündeki El Bab’ı ele geçirmek için Özgür Suriye Ordusu ile birlikte operasyonlarını sürdüren TSK, dünkü hava operasyonlarında üst düzey IŞİD yöneticilerinin toplantı yaptığı bir karargahın da vurulduğunu duyurdu.

TSK bu operasyonlarda sivillerin zarar görmemesi için azami hassasiyet gösterildiğinin de altını çizdi.

Erdoğan: “El Bab hallolmak üzere”

El Bab'ın IŞİD'den alınması için askeri operasyon aralıksız sürerken iktidarla muhalefet arasındaki görüş farkı da belirginleşiyor.

Muhalefetten gelen eleştirilere yanıt, İzmir’de Yüzer LNG Santrali açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi.

Türkiye’nin sınır ötesi operasyonda bulunmasını eleştiren çevrelerde de tepki gösteren Cumhurbaşkanı, “Birileri kuru sıkı atıyor. ‘Dünyayı biz mi kurtaracağız?’ diyor. Kilis’e bomba düşünce de ‘neredesin hükümet?’ diyorlar. Bunlar ne saf ya? Sadece ülkemizde değil terörün üzerine orada da gideceğiz. Şimdi El Bab neredeyse hallolmak üzere” dedi.

Erdoğan: “El Bab hallolmak üzere”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

Ana muhalefet ise özellikle El Bab operasyonu sırasında önceki gün 16 askerin hayatını kaybetmesinin ardından tepkisinin tonunu yeniden yükseltmiş görünüyor.

Kılıçdaroğlu: “Ortadoğu bataklığından çıkamıyorlar, çünkü devleti yönetemiyorlar”

Partisi her ne kadar daha üç buçuk ay önce 1 Ekim’de TSK’ya sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren tezkereye evet oyu vermiş olsa da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Suriye politikasını bugün Uşak’ta sert sözlerle eleştirdi.

Hükümetin gayri milli bir politika izlediğini savunan CHP lideri, “El Bab'tan şehit haberleri geliyor. İnternetten yayınlanan görüntüler var. İzleyemiyoruz. Şimdi interneti yasaklamışlar. Günahlarını, ayıplarını görmesin istiyorlar. Ey Saray'da oturan vatandaş ‘terör örgütlerine silah gönderme, bir gün gelir seni vurur’ demedim mi? Komşudaki yangın Türkiye'ye sıçradı. IŞİD, Nusra belası çıktı. Bu ülkeye bunları bela edenlerden hesap soracağız. Emevi Camii'ne gidip namaz kılacaklardı. Süleyman Şah Türbesi'ni kaçırmak zorunda kaldılar. Yurtta barış olsun, dünyada barış olsun diyoruz. Ortadoğu bataklığından çıkamayacaklar, çünkü devleti yönetemiyorlar” dedi.

HDP: “El Bab için yüzlerce cenaze gelebilir”

HDP, Türkiye’nin Suriye politikasına yönelik eleştirilerini sürdürüyor.

Bugün TBMM’de basın toplantısı düzenleyen HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, El Bab’ı kontrol etmek için yüzlerce askerin ölebileceğini iddia etti.

Bilgen, “100 bin nüfuslu bir şehrin kontrolünü elinde tutan bir yapıdan bir şehri almak için, yüzlerce cenazenin Türkiye’ye gelmek zorunda kalabileceğini Türkiye siyasetçilerinin kamuoyuna söylemesi gerekiyor. ÖSO daha önce alınan köyleri bile koruyamadı ve geri teslim etti! El Bab’ı kim yönetecek? Bir köyü bile elinde tutamayan ÖSO mu, TSK mi? IŞİD’i şimdiye kadar besleyenler şimdi bunu temizleme işini adeta mayın temizleme görevi gibi TSK’ya vermişler. Eğer birilerine şehadet şerbeti içmek düşmüşse bunun sebebi Türkiye’yi yönetenlerin baldıran zehri içmekten vazgeçmiş olmalarıdır” dedi.

DİSK: “Suriye macerasına derhal son verilmeli”

Türkiye’deki sendikalı işçilerin %10’u bünyesinde barındıran Devrimci İşçi sendikaları Konfederasyonu da Türkiye’nin Suriye’den çekilmesini istedi. Edirne’de sendika toplantısında konuşan DİSK Başkanı Kani Beko, “Daha fazla insanımızın ölmemesi için sesimizi daha çok çıkarmalıyız. Suriye macerasına derhal son verilmelidir. Hükümet Suriye politikasını derhal değiştirmeli, 'yurtta barış bölgede barış' ilkesini benimsemelidir. Sadece son iki haftada akan kan o kadar dayanılmaz, yaşadığımız acılar o kadar derin ki” dedi.

Yaralı asker: “IŞİD’in attığı mermiden sonra ÖSO’cuların çoğunluğu kaçtı”

El Bab’ta hayatını kaybeden 16 asker bugün toprağa verilirken IŞİD’in intihar saldırısında yaralanan askerlerden birinin tedavi gördüğü hastanede gazeteci Ahmet Takan’a verdiği bilgiler ise son derece çarpıcı.

Yeniçağ gazetesindeki köşesinde “IŞİD’in elindeki silahlar ve cepheden kaçan ÖSO” başlıklı bir yazı kaleme alan Takan, yaralı subayın kendisine “taarruza geçildiğinde IŞİD'in attığı ilk mermilerden sonra ÖSO mensuplarının büyük bir bölümü cepheden kaçtı. Mehmetçikle birlikte sadece 40 civarında ÖSO mensubu kaldı. IŞİD'in uçak dışında her türlü silahı var. ABD, Rus ve hatta Türk yapımı. Yer altında konteynerleri var” dediğini aktardı.

Takan, TSK koridorlarında Ocak ayından itibaren subay ve astsubaylarda çok sayıda istifaların olacağı hatta Bordo Bereliler'den toplu istifalar geleceği konuşulduğunu da iddia etti.

IŞİD operasyonları: İstanbul’da 41 şüpheli gözaltında, Konya’da 43 kişi serbest

İstanbul polisi bugün IŞİD operasyonu yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı Mehmet Şenay Baygın’ın yürüttüğü operasyonda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi polisleri 31 şüpheliyi gözaltına aldı.

10 şüpheli ise halen aranıyor.

Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekiplerinin geçen hafta Cuma günü yaptığı operasyonda gözaltına alınan 43 kişi ise serbest bırakıldı.

Şüphelilerden 17'si polisteki ifadesinin ardından, 20'si Cumhuriyet Savcılığı'ndaki ifadesinin ardından, 6'sı da adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG