Erişilebilirlik

El-Bab Yakınlarında İki Saldırı


El-Bab yakınlarında düzenlenen iki saldırıda en az 60 kişi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin çoğu kasabaya dönmekte olan siviller.

Suriye muhalefetinden Muhhamed el-Tawil bir intihar saldırganının el-Bab’ın 8 km kuzeyinde Sousian kasabasında bir karakolun dışında küçük bir kamyoneti havaya uçurduğunu belirtti. Patlamanın tam da muhalif savaşçıların sivillerin el-Bab’a dönüşünü organize ettiği sırada meydana geldiği açıklandı.

El-Tawil, Associated Press haber ajansına telefonla yaptığı açıklamada, “Bu insanlar çok acı çekti, eve dönmek için bu anı bekliyorlardı” dedi.

El-Tawil, saldırıda 4 muhalifin hayatını kaybettiğini, ölenlerin geri kalanının el-Bab’dan siviller olduğunu söyledi.

El-Bab, 2013’te IŞİD tarafından ele geçirilmişti. Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu tarafından 2 aydan fazla süren çatışmaların ardından bölge kontrol altına alınmıştı.

Bölgeden çekilen IŞİD militanları el-Bab’ın çevresindeki yerleri hala kontrol ediyor.

Sousian karakolu El-Bab’a dönmek isteyen sivillere izin veriyor ve onlara eşlik ediyor. El-Tawl 150 sivilin Cuma günü el-Bab için yola çıktığını belirtti.

İkinci Saldırı

Saatler sonra el-Bab’ın güneyinden bir başka patlama haberi geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) yapılan açıklamada 2 askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, patlamanın askerler mayınları temizlerken meydana geldiği belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi askerlerin Tadif yakınlarındaki patlama nedeniyle hayatlarını kaybettiğini belirtirken, Başbakan Binali Yıldırım patlamayı intihar saldırısı olarak niteledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk topçusunun Tadif’i Cuma günü yoğun top ateşine tuttuğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı, Sousian’daki saldırıda yaralananlardan 41’inin Kilis’te tedavi altına alındığını kaydetti. Yaralılardan bazılarının durumu ağır.

Gözlemevi, en az 7 muhalif savaşçının da IŞİD’in bıraktığı mayınlar nedeniyle hayatlarını kaybettiğini belirtti.

Bir zamanlar 60 bin kişinin yaşadığı el-Bab’da birçok kişi komşu kasabalara sığınmıştı.

Bu arada Suriye’deki krize çözüm çabaları çerçevesinde Birleşmiş Milletler gözetiminde Cenevre’deki müzakereler ikinci gününde. Uluslararası toplum Cenevre’den önemli bir sonuç çıkmasını beklemiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG