Erişilebilirlik

Ekvador’dan Türkiye’ye Gidecek Konteynerde Kokain


Ekvador’un başkenti Guayaquil’deki bir limanda narkotik ekipleri Türkiye’ye gönderilecek bir muz konteynerinin içinde 845 kilo 750 gram kokain ele geçirdi.

Ekvador polis teşkilatından yapılan açıklamaya göre, Limanlar ve Havaalanları Araştırma Birimi (UIPA) ile Köpek Eğitim Bölge Merkezi (CRAC) yetkililerinin limanda sevkiyat öncesi yaptığı kontrol sırasında narkotik detektör köpeği, varış yeri Türkiye olan TRIU8229130 numaralı konteyner önünde tepki verdi.

Narkotik birimlerin konteynerde yaptığı incelemelerde, renkli jüt torbalara sarılı 17 balyanın içinde tuğla formatındaki beyaz maddenin kokain olduğu saptandı.

Ekvador polisi ele geçirilen kokainin piyasa değerinin kilo başı 50 bin ile 60 bin dolar arasında olduğunu kaydetti.

VOA Türkçe'nin iletişime geçerek yorum talep ettiği Ekvadorlu yetkilerden konuyla ilgili henüz bir yanıt alınamadı.

Ekvador’un kokain ticaretindeki önemi artıyor

Son yıllarda Türkiye’ye kokain sevkiyatında adı sıkça geçen Ekvador, geçen yıl ABD tarafından dünyada en çok uyuşturucu sevkiyatı veya üretimi yapılan ülkeler listesine dahil edilmişti.

Güney Amerika’da Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan ve dünyada kokain üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı Kolombiya ile 586 kilometre sınıra sahip Ekvador’da ele geçirilen uyuşturucu miktarı, 2019’da 79 tonken 2020’de 128 ton, geçen yıl da rekor seviyeye ulaşarak 210 ton olarak kaydedildi.

Resmi verilere göre narkotik birimler bu yılın ilk yarısında 93 tonu kokain olmak üzere toplamda 104 ton uyuşturucu ele geçirdi.

Ekvador polisinin narkotikle mücadele şefi Giovanni Ponce’ye göre ülkeye her yıl Kolombiya’dan kaçak yollarla yaklaşık 200-250 ton kokain sokuluyor ve bu kokain doğrudan ya da işlendikten sonra başka ülkelere sevk ediliyor.

Ponce, Ekvador’un bugün kokainin depolandığı, işlendiği ve uluslararası dağıtımının yapıldığı bir merkeze dönüştüğünü ve özellikle başkentte uluslararası organize suç örgütlerinin faaliyetlerinin ve uyuşturucuya bağlı ölüm oranlarının arttığını belirtiyor.

Yine muz konteyneri

Geçen yıl Mayıs ayında Ekvador’dan yüklenen ve varış noktası Mersin olan muz dolu konteyner içine saklanmış 616 paket kokain Panama’da yakalanmıştı.

Bir ay sonrasında da yine Ekvador’dan yola çıkan ve muz taşıyan iki konteynerde Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri 1,3 ton kokain ele geçirmişti.

Bu yılın Şubat ayında da Ekvador narkotik birimleri, Türkiye’ye gidecek bir muz konteynerinin dışındaki soğutma paneline saklanan 43 kilo 856 gram kokainin ele geçirildiğini bildirmişti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG