Erişilebilirlik

Ekvador Assange'a Sığınma Hakkı Tanıdı


Ekvador hükümeti WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange’a sığınma hakkı tanıdı.
Assange bir süredir Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmış durumda bulunuyor.

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, Assange’ın tehlikede olduğunu ve Amerika’ya iade edilmesi durumunda adil yargılanmayacağını savundu.

İngiltere Ekvador’un kararının düş kırıklığı yarattığını ve Assange’ı İsveç’e iade etmede kararlı olduğunu bildirdi. Assange, tecavüz ve cinsel saldırı iddialarıyla İsveç’te yargılanıyor, ancak kendisi suçlamaları yalanlıyor.

İsveç Dışişleri Bakanlığı Ekvador’un Stockholm büyükelçisini çağırdı ve Assange’a sığınma hakkı tanıma kararının “kabul edilemez” olduğunu bildirdi. İsveç, Ekvador’un kararının yargı sürecini aksatmaya çalıştığını da savunuyor.

Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği dışındaysa İngiliz polisi Julian Assange’ın destekçileriyle çatıştı. Olayda üç gösterici tutuklandı.

Ekvador, İngiltere’nin büyükelçiliğine zorla girerek Assange’ı tutuklamakla tehdit ettiğini iddia ediyor.

Julian Assange, İngiltere ya da İsveç hükümetinin kendisini Amerika’ya iade etmesinden kaygılanıyor. Assange’ın kurduğu WikiLeaks adlı internet sitesi, 2010 yılında Amerika Dışişleri Bakanlığı’na ait yüzbinlerce kriptolu mesajı kamuoyuna açıklamıştı. Şifreli mesajlarda Irak ve Afganistan savaşlarına ait gizli bilgiler de yer alıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG