Erişilebilirlik

Ekonomik Veriler Geleceğe Yönelik Beklentileri Arttırıyor


Ekonomik Veriler Geleceğe Yönelik Beklentileri Arttırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Amerikalı tüketiciler ekonomiye artık biraz daha umutla bakıyor. Ticaret Bakanlığı, Eylül ayında perakende satışların beklenenin üzerinde gerçekleştiğini, tüketicilerin daha çok elektronik eşya ve otomobil satın aldığını açıkladı. Bu olumlu istatistikler, yaklaşan Şükran Günü ve Noel alışveriş dönemi için müjdeli haber sayılabilir

Son raporlar Amerika’da istihdam piyasasında düzelmelere, iş yatırımlarında yavaşlamaya, ev satışlarında da yavaş da olsa artışa işaret ediyor.

İşsizlik tazminatı isteyen Amerikalıların sayısı geçen hafta 23 bin düşerek tüm ülkede 369 bine geriledi.

Son çıkan emlak sektörü raporu, son bir yıldır ev almak için sözleşme imzalayan Amerikalıların sayısında artış olduğunu bildiriyor. Ancak artışın Eylül ayında yavaş olduğu belirtiliyor.

Federal Hükümet Büyüme Rakamlarını Açıklayacak

Bugün federal hükümetin ulusal ekonomik büyümeyle ilgili son verileri yayınlaması bekleniyor. Bloomberg ajansına konuşan ekonomi uzmanları, gayrı safi yurtiçi hasılanın Temmuz ayında yüzde 1,8’lik yıllık büyüme kaydetmiş olabileceğini tahmin ediyor. Büyüme hızı tahminleri nispeten az görünse de, önceki rapordakine göre daha fazla olduğu kaydediliyor.

Wall Street’te kazancın beklenenin üzerinde çıkması ve emlak sektöründe iyileşme işaretleri görülmesi, Amerikalı tüketicilerin güveninin artmasını sağlıyor.

Eylül ayında perakende satışlar yüzde 1,1 oranında arttı. Perakendeciler böylelikle Noel alışveriş sezonuna erken başladı.

Ekonomist Cary Leahey yeni iPhone’un piyasaya çıkmasıyla elektronik sektöründe satışların yüzde 4 buçuk oranında arttığını söylüyor.

”Birçok kişinin ‘Noel bu yıl erken geldi, kendime iPhone aldım’ dediğini duyuyorum. Noel gerçekten de erken geldi ve çok iyi başladı.”

Yüksek benzin fiyatları da tüketimin artmasına katkıda bulundu. Amerikan ekonomisinin üçte ikisini tüketici harcamaları oluşturuyor. Amerikalılar Eylül’de otomobile ve gıdaya da daha çok harcadı.

Şükran Günü’nden hemen sonraki ‘Kara Cuma’ olarak bilinen gün, geleneksel olarak Noel alışveriş sezonunun başlangıcı sayılır.

Perakende stratejisi uzmanı Clementine Illanes, bu yıl şirketlerin tüketici tercihine daha çok önem verdiğini söylüyor.

”Şirketler müşterilerini daha iyi anlıyor. İstatistiklere, değerlendirmelere ve verilere bakarak müşterilerin tam olarak ne aradığını, neyi tercih ettiğini belirleyebiliyorlar.”

Ancak Hong Konglu yatırımcı Jackson Wong, ekonomik veriler sevindirici olsa da hemen varsayımlarda bulunmamak gerektiği görüşünde.

”Bir aylık veriler ekonominin güçlendiğini göstermez. Ancak Çin’den ihracat, Amerika’dansa perakende satışların arttığına dair veriler geldiğinde ekonominin düzelmeye başladığını varsayabiliriz.”

Perakende satışlardaki artış nedeniyle bazı ekonomistler üçüncü çeyrek büyüme oranı tahminlerini yüzde 1,6‘dan yüzde 2’ye çıkarıyor. Sadece iPhone 5’in Amerikan gayri safi milli hasılasını binde 3 oranında arttırması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG