Erişilebilirlik

'Ekonomik Toparlanma İnişli Çıkışlı Olacak'


'Ekonomik Toparlanma İnişli Çıkışlı Olacak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00
Uluslararası Para Fonu küresel ekonomik büyüme öngörüsünü düşürdü ve ekonomik toparlanmanın inişli çıkışlı olacağı uyarısında bulundu. IMF, bu yıl küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,5’tan yüzde 3,3’e indirdi. Yeni büyüme öngörüsü, IMF ve Dünya Bankası’nın Washington’daki yıllık toplantılarının öncesi yapıldı.

Washington’daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının gündemi, gelişen ekonomilerin yükselişi, Avrupa’daki ekonomik durgunluk ve dünyadaki yoksulluk.

IMF’nin başekonomisti Olivier Blanchard, gelişen ekonomilerde büyümenin sağlıklı bir çizgi izlediğini, kalkınmış ekonomileri ise inişli çıkışlı bir büyüme süreci beklediğini söylüyor: “Asıl sorun Avrupa olacak. Amerika’nın durumu daha iyi. Gelişmekte olan ekonomiler de iyi durumda. Ama asıl sorun Avrupa.”

IMF Avrupa’da devam eden borç batağı ve Kıbrıs’taki son banka krizinin ardından Euro Bölgesi ülkelerinin gelecek yıl da hafif ölçüde ekonomik durgunluk yaşayacağını öngörüyor.

Diğer ülkelerin aksine Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 8 büyüyeceği, gelişmekte olan ekonomilerin de Çin’i izleyeceği tahmin ediliyor. Ama Blanchard’a göre, gelişmekte olan ekonomiler, özellikle de ihracata bağımlı olanlar ayrıcalıklı olmayacak: “Bu ekonomiler kalkınmış ülkelerde olup bitenlere bağımlı. Ticarette, sermaye piyasalarında iniş çıkışlar, onlar için sermaye akışını çok hassas hale getiriyor. Sermaye akışını kontrol etmek durumundalar. Bir yandan faal olacaklar ama bunda da aşırıya kaçmamaya özen gösterecekler.”

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika açısından da toparlama tahminleri yavaş ama istikrarlı görünüyor. Blanchard, federal devlet harcamalarında kesintilere rağmen Amerika’da 2014 yılında daha sağlıklı büyüme öngörüyor: “Öncelikle çok güçlü para politikası uygulanmalı ve bu da faiz oranlarını düşük tutmalı. İkincisiyse bankacılık sistemi. Mükemmel olmasa da öncekine oranla daha güçlü durumda. Üçüncü olarak da talep arttırılmalı.”

Blanchard küresel ekonomik toparlanma için üç aşama önerse de, dünya ekonomisinin ancak zayıf halkası kadar güçlü olduğunu söylüyor.

Dünya Bankası bu hafta sonunda küresel büyümenin önündeki en büyük sorun olan işsizliği tartışacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG