Erişilebilirlik

Ekonomik Krizle Birlikte Hamburgere Rağbet Arttı


Ekonomik Krizle Birlikte Hamburgere Rağbet Arttı
Ekonomik Krizle Birlikte Hamburgere Rağbet Arttı

Amerikan fast food beslenme tarzının en temel yiyeceklerinden biri olan hamburger, ekonomik krizle birlilte şekil değiştirmeye başladı. Las Vegas’ta ünlü şefler bir Amerikan klasiği sayılan hamburgeri kendilerine has özellikler katarak tüketicilerin beğenisine sunuyor.

Hamburger, elmalı turta gibi Amerikan mutfağının ayrılmaz bir parçası. 1930’lu yıllardan sonraki en büyük ekonomik gerilemeden hamburger de nasibini aldı. Las Vegas’taki BLT Mirage restoranının şefi Greg Cook, ”Ekonominin şu anki durumunu göz önünde bulundurursak bir hamburger restoranının bir et lokantasından daha çok kar getireceğini söyleyebiliriz. Sokaktaki adamın hamburgere yetecek kadar parası her zaman vardır,” diyor.

Ekonomik Krizle Birlikte Hamburgere Rağbet Arttı
Ekonomik Krizle Birlikte Hamburgere Rağbet Arttı


Restoranlar bu durumdan yararlanmakta gecikmedi. Caesar’s Palace otelindeki Munch Bar’ın sahibi Bryan Ogden, sandviçi lüks restoran yemeğine dönüştürdüklerini söylüyor: ”Hamburgerlerimizde sertifikalı siyah Angus bifteği kullanıyoruz. Tüm malzemeler hormonsuz ve organik. Her gün pazardan alışveriş ediyoruz, organik kırmızı yaprak, aysberg ve romaine marullarımızı kendimiz seçiyoruz. Halapenyo acı biber mayonezimizi, baharatlı mayonezimizi, çeşnilerimizi en kaliteli malzemelerle yapıyoruz. Her gün en taze malzemeleri almak için çok erken saatlerde işbaşı yapıyoruz.”

Las Vegas’taki Harrah’s kumarhanesindeki KGB: Kerry’s Gourmet Burgers restoranının sahibi Kerry Simon, televizyondaki popüler yarışma Iron Chef’i kazanmış bir aşçı. Simon kusursuz hamburger arayışı sayesinde işlerinin açıldığını söylüyor: ”Iron Chef yarışmasında ana malzeme etti. Yarışmada mükemmel hamburgeri yarattım. Sonra da etteki farklı lezzetleri keşfetme çabasına girdim. Diğer restoranlarımda yarattığım hamburgerlerle çeşitli ödüller aldık. Böylelikle tanınmaya başladım. Harrah’s gazino-su beni aradı ve bir hamburger barı açmamı istedi.”

Ekonomik Krizle Birlikte Hamburgere Rağbet Arttı
Ekonomik Krizle Birlikte Hamburgere Rağbet Arttı


Gurme hamburgerleri farklı şekil ve boyutlarda sunuluyor. Müşteriler hamburgerlerinin yanında garnitür olarak geleneksel salata malzemeleri yerine kızarmış yumurta, baharatlı guakamole, hatta trüf mantarı bile seçebiliyor.

Yemek eleştirmeni John Curtas seçenek fazlalığının ekonomik darboğazın olumlu yan etkilerinden biri olduğunu söylüyor: ”Ekonomik gerileme nedeniyle herkes kemer sıkıyor. Las Vegas’taki restoranların birçoğu artık restoran yerine kafe menüleri sunmaya başladı. Sabah erkensaatlerde indirim yapılıyor, meze menüleri sunuluyor. 5 yıl önce bunların hiçbirisi yoktu. Şimdiyse restoranlar hamburger, pizza ve küçük tabaklarda sunulan mezelere ağırlık veriyor, tüketiciler de rağbet gösteriyor.”

Tüketici danışmanlık firması Technomic tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre ekonomik krizin başlamasından bu yana hamburgere olan rağbet arttı. Araştırmaya katılanların yüzde 90’ı ayda en az bir, üçte biriyse haftada en az bir hamburger yediğini söylüyor.


XS
SM
MD
LG