Erişilebilirlik

Ekonomik Krize Rağmen Yeni Mezunlar İçin İş Garantisi Olan Meslekler


Amerika’da bu yıl üniversiteden mezun olan öğrencilerin çoğu ekonominin zayıf olması nedeniyle iş bulmakta zorluk çekiyor. Ancak Amerika’nın batı kıyısındaki California Denizcilik Akademisi’nden mezun olan öğrenciler için iş bulmak hiç de sorun değil. Los Angeles’taki iki aylık uluslararası eğitim programının en ilgi çeken tarafı yüzer sınıflar.

Golden Bear gemisinin içi çok sıcak. Kazan dairesi çok gürültülü. Vasile Tudoran zamanının büyük bölümünü burada geçiriyor ve hayatından çok memnun: ”Çocukluğumdan beri tamirat yapmak isterdim.”

Tudoran, California Denizcilik Akademisi’nde makine mühendisliği öğrencisi. Üniversite San Francisco’ya çok yakın. Öğrencilerin çoğu bu eğitim gemisinde birinci elden deneyim edinmek zorunda. İki aylık bu gezi sırasında 288 öğrenci Panama Kanalı’nın güneyinden Orta Amerika ve Karaib ülkelerini dolaşarak 15 bin kilometre yol katetti. Vasile Tudoran şunları söylüyor: ”Okuldan mezun olduğumuzda işimiz garanti.”

Robert Jackson Tudoran’ın öğretmeni: ”Öğrencilerimizin çoğu daha mezun olmadan önce bir-iki iş teklifi alıyor. Bu işlerin çoğunun maaşı, yılda 60 bin ila 120 bin dolar arasında değişiyor. Öğrencilerimiz o kadar geniş bilgi ve beceriye sahip ki istedikleri yerde iş buluyor.”

Mühendislik öğrencileri gemilerde çalışmanın yanısıra elektrik santralları ve uydu şirketlerinde de iş bulabiliyor. Deniz taşımacılığı eğitimi alan öğrenciler gemi işletmeciliğini de öğreniyor. Akademik kadrodan Bill Schmid, geçmişte deniz taşımacılığı mezunlarının birkaç iş teklifi birden aldığını söylüyor:

”Ekonomik durum nedeniyle bu alan eskisi kadar bol iş imkanı sağlamıyor ancak sektör yine de toparlanıyor. Mezunlarımızın çoğu şimdi iş bulmak istese kolaylıkla bulur.”

İş bulma oranının yüzde 94 olduğu akademide sadece 900 öğrenci öğrenim görüyor.

Deniz taşımacılığı öğrencisi Andrew Di Tucci, bu durumu, akademinin çok disiplinli olmasına bağlıyor: ”Bu okul normal üniversitelere benzemiyor. Askeri okul gibi, üniforma giyiyoruz. Kendinizi sürekli disiplin altında tutmanız gerekiyor. Derslere giriş saatinden kılık kıyafete, kişisel bakım standartlarına uymak ve sürekli çalışmak zorundasınız.”

Öğrenciler sadece gemide ağır sorumluluk altına girmekle kalmıyor. Dersler de çok yoğun. Bill Schmid şunları söylüyor: ”Gemideki eğitmenler cerrah ya da uçak pilotu gibidir. Doğru iş yapma oranınızın yüzde 70 değil her zaman yüzde 100 olmasını isterler. Hata payı sıfırdır. Gençlere bu kuralları öğretmek her zaman kolay olmuyor.”

Di Tucci denizde olmayı güzel bir fırsat sayıyor: ”En sevdiğim şey her sabah uyanıp etrafımda sadece ve sadece okyanusu görmek. Bu beni çok heyecanlandırıyor.”

Bu heyecanı hissetmek ve sonrasında para da kazanabilmek öğrencileri son derece zorlu bir eğitimi göğüsleyebilmeleri için yüreklendiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG