Erişilebilirlik

Amerika'da Küçük İşletmeler Kredi Bulmakla Zorlanıyor


Amerika'da Küçük İşletmeler Kredi Bulmakla Zorlanıyor
Amerika'da Küçük İşletmeler Kredi Bulmakla Zorlanıyor

Küçük işletmeler, her ekonominin belkemiğini oluşturur. Amerika’da son zamanlarda küçük işletmelere verilen kredilerin büyük ölçüde azalması ciddi bir sorun oluşturuyor. Ancak küçük işletmelerin kredi ihtiyacı olduğunun farkına varan büyük bir perakendeci, bu fırsatı değerlendirmenin yolunu bulmuşa benziyor. Nasıl mı? İşte bir örnek: Eric Reid ve eşi, Washington yakınlarındaki evlerinin bahçesinde bitki yetiştirip, bodrum katında da çikolata üretiyor.

Reid Ailesi, işlerini büyütüp kendi çikolata mağazalarını açmaya hazırlanıyor, ancak sermaye bulmakta zorluk çekiyor. Eric Reid, iyi kredi geçmişine ve bilgi teknolojisi dalında iyi bir işe sahip olmasının bile işyeri kredisi almaya yetmediğini söylüyor:

”Kredi almak için başvuruda bulunduğum kurumlardan biri American Express’ti. Ancak bana çok fazla borç ödediğim için kredi veremeyeceklerini söylediler.”

Şimdiyse Wal Mart’ın yan kuruluşlarından Sam’s Club, ortağı Superior Financial Group’la kredi işine giriyor. Superior Finans Şirketi, Sam’s Club aracılığıyla küçük işletmelere 25 bin dolara kadar kredi veriyor. Sam's Club şirketinin pazarlama direktörü Joe Sanders anlatıyor:

”Küçük işletmelerin yalnızca yüzde 50‘sinin ihtiyaçları olan sermayeyi bulabildiklerini ve ihtiyacın çok fazla olduğunu gördük.”

Eric Reid hayatından memnun:

”Çikolata markamız, SpagnVola. Burada kakao ağacımız var.”

Eric Reid, kredi kuruluşlarında aradığını bulamayınca Sam’s Club’a başvurmuş. Olayı şöyle anlatıyor:

”Başvuru formunu doldurdum ve sürpriz bir şekilde 10 bin dolarlık kredi için onay aldım.”

Bu kredi programının özelliği, perakendeci firmanın kredi vermek için bir finans şirketiyle anlaşması. Walmart daha önce de kredi işine girmek istemişti. Ancak Amerikan yasaları finans firması olmayan kuruluşların bankacılık yapmasını yasaklıyor.

Eric Reid gelecekten umutlu olduğunu söylüyor:

”Sam’s Club’dan aldığım krediyi ödedikten sonra daha çok kredi alma yolunun açılacağını umuyorum.”

1st Step Media adlı şirketin sahibi olan fotoğrafçı Don Lovett de kredi sıkıntısı yaşayanlardan. Lovett, durumunu şöyle özetliyor:

”Kendimi kartpostal işinin içinde buldum. Bir gün Borders Kitabevi’nde bazı fotoğraf ve kartpostallara bakıyordum. İçimden ‘Ben çok daha iyisini yapabilirim’ dedim.”

Lovett, birkaç yıl önce kredi almaya çalışmış ancak sonra vazgeçmiş.

”Kredi almak çok zordu. Çok fazla form doldurmak gerekiyordu. Çok canım sıkıldı ve hayal kırıklığına uğradım. Zaten başvursam da bana kredi vermezler diye düşündüm.”

Ancak Lovett, Superior Finans Şirketi’nden kredi almayı başarmış. Bu sayede çeşitli mağazalarda 50 kartpostal standı açabilecek ve ürünlerini sergileyebilecek. Lovett, güvenli bir şirketle iş yapmanın kendisini rahatlattığını söylüyor:

”Superior Finans Şirketi’nin Sam’s Club’un bir parçası olduğunu biliyordum. 10 yıldır Sam’s Club üyesiyim. Sam’s Club eğer bu işe girdiyse mutlaka güvenilir bir firmayla iş yapıyordur.”

Lovett, kredi notu yüksek olmaya devam ettiği sürece yeni kredi alabileceğini söylüyor.

Amerika Küçük İşletmeler Dairesi, küçük şirketlere verilen kredileri destekliyor. Daire yetkililerinden Grady Hedgespeth’e göre, destekledikleri kredilerin üçte biri yeni kurulan şirketlere veriliyor:

”Ancak kredi verilen yeni şirket sayısının yüzde 20 ila 25 oranında azaldığını görüyoruz. Bankalar, küçük ve yeni şirketlere kredi vererek risk almak istemiyor.”

Hedgespeth, bankaların kredi standartlarını sıkılaştırdığını söylüyor:

”Kredi açığı daha çok oturmuş, istikrarlı ve 50 ila 100 kişilik eleman kadrosuna sahip firmalar için geçerli. Bu şirketler büyüme kapasitesine sahip. Sürekli sipariş alıyor ve daha fazla büyümek, yeni elemanlar almak için gereken sermayeyi elde edemiyorlar.”

Sam’s Club aracılığıyla faaliyet gösteren Superior Finans Şirketi’nin programı, bir pilot proje. Şirketin pazarlama direktörü Joe Sanders, programı devam ettireceklerini söylüyor:

”Şimdiye kadar çok olumlu tepkiler aldık.”

Joe Sanders, Amerika’da her gün 600 bin küçük işletmecinin Sam’s Club mağazalarından alışveriş yaptığını söylüyor. Sam’s Club, sadece birkaç ay içinde binden fazla kredi başvurusu aldı.

XS
SM
MD
LG