Erişilebilirlik

Ekonomik Kriz Kadınları Nasıl Etkiliyor?


Ekonomik Kriz Kadınları Nasıl Etkiliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Amerika’da istihdam verileri giderek iyileşiyor. Ancak bu iyileşme, toplumun her kesimine farklı yansıyor. İstihdam uzmanlarına göre, ekonomik krizde işlerini kaybeden kadınların yeniden istihdam pazarına girmeleri, Latin kökenli Amerikalılar’a göre daha hızlı ve kolay oluyor

Ekonomik krizin, erkeklerin egemen olduğu üretim ve inşaat sektörlerine etkisi çok sert oldu. Ayrıca bu sektörlerdeki iyileşme, diğer sektörlerdeki toparlanmanın gerisinde kaldı.

Bunun istihdam pazarına da etkisi oldu. Kriz sonrasında erkek çalışanların sayısı, ekonomik kriz öncesine göre azaldı.

Jeffrey Hayes, Washington’daki Kadınlar İçin Politika Araştırması Enstitüsü’nde uzman. Hayes, “Ekonomik durgunluk, inşaat gibi erkeklerin ağırlıklı olduğu sektörlerde başladı. Emlak sektörü krize girdi ve bu da inşaat sektörünü vurdu. Erkeklerin egemen olduğu finans sektörü de krizden kötü etkilendi,” diyor.

Kadınların büyük bölümü eğitim, sağlık ve hizmet sektöründe çalışıyor. Bu sektörler, krizden daha geç etkilendi.

Bu sektörler, üretim ve inşaat sektörlerine göre daha hızlı toparlandı. Enstitünün yaptığı araştırma, şu anda çalışan kadın sayısının ekonomik kriz öncesine göre daha fazla olduğunu gösteriyor.

Ancak Amerika’da yaşayan 23 milyon Latin kökenlinin istihdam tablosu o kadar parlak değil.

Latin kökenliler arasındaki işsizlik oranı, toplumun diğer kesimlerindeki işsizlik oranlarına göre her zaman daha yüksek oldu. La Raza Ulusal Konseyi uzmanı Alicia Criado’ya göre, ekonomik krizden çok kötü etkilenen Latin kökenlilerin kriz sonrası toparlanması daha çok zaman alıyor: “Kriz sonrasında çoğunlukla düşük maaşlı iş olanakları yaratıldı ve bu işler çalışanların yoksulluktan kurtulmasını sağlamıyor. Bu düşük maaşlı işlere de genellikle Latin kökenliler girdi.”

La Raza Ulusal Konseyi, Amerika’da yaşayan Latin kökenli nüfusun haklarını savunuyor. Konsey, Latin kökenlilerin yoksulluk sınırını aşması için asgari ücretin yükseltilmesini istiyor.

Criado, Latin kökenlilerin Amerikan nüfunun en hızlı büyüyen kesimi olduğunu ve 2050 yılına kadar ülkedeki işgücünün üçte birini oluşturacağını söylüyor. Criado’ya göre, bu veri ışığında Latin kökenli nüfusun eğitim ve ekonomik seviyesinin yükseltilmesi çok önemli hale geliyor.

Öte yandan, istatistikler kadınların erkeklere oranla daha hızlı iş bulduğunu gösterse de, yapılan son araştırmalar kadınların hala erkeklerden yüzde 20 daha az maaş aldığını ortaya koyuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG