Erişilebilirlik

Gül'den Bölge Ülkelerine İşbirliği Çağrısı


Gül'den Bölge Ülkelerine İşbirliği Çağrısı
Gül'den Bölge Ülkelerine İşbirliği Çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İstanbul’da yapılan Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) toplantısına katılan liderlere, örgütün işbirliği alanında büyük bir potansiyel taşıdığını söyledi.

Zirveye aralarında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin de bulunduğu çok sayıda lider katılıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptığı konuşmada, üye ülkeleri grubun ticaret ve yatırım bankasına ortak olmaya çağırdı.

Gül, ECO ülkelerinden enerji ve iletişim alanlarında daha fazla işbirliği yapmalarını istedi; üye ülkelerle Türkiye arasındaki demiryolu ağlarının güçlendirilmesini önerdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün, ECO’nun 2015 için belirlediği ekonomik hedeflere ulaşamayabileceğini söyledi. Davutoğlu, mevcut ticaret hacmine bakıldığında 2015 için belirlenen ticareti ‘%20 oranında genişletme’ hedefine ulaşılmasının mümkün görünmediğini bildirdi.

Dönem başkanlığı Türkiye’ye geçen ECO, 1985 yılında Pakistan, İran ve Türkiye arasında kuruldu. Gruba daha sonra Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan da katıldı.

XS
SM
MD
LG