Erişilebilirlik

2014'te Ekonomiden Beklentiler


2014'te Ekonomiden Beklentiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Küresel ekonomi 2014’le yeni bir döneme giriyor. Son veriler, 2013 yılında ekonomiye damgasını vuran belirsizliğin yeni yılda yavaş yavaş ortadan kalkacağını gösteriyor. Ancak ekonomistler yine de temkinli

Amerika’da işsizlik oranı hala yüksek. Avrupa’da borç krizi sorun yaratmaya, Çin ekonomisi de yavaşlamaya devam ediyor. İşte 2014 yılında ekonomiden beklentiler.

Amerika’da iş bulanların sayısı artıyor, ekonomi son iki yıldır en hızlı büyüme sürecine girdi ve Kongre’nin onayladığı bütçe, hükümetin kapanmasına yol açacak tehditleri ortadan kaldırmış durumda.

Küçük işletmeleri destekleyen John Arensmeyer, iş dünyası için 2014’te daha iyi bir ortam öngörüyor. Arensmeyer'e göre, hükümetin kapanması gibi bir durum yeniden yaşanmadığı taktirde 2014'ün daha iyi bir yıl olabileceği görüşünde.

Yıllardır hızla büyüyen Çin ekonomisi yavaşlamaya başladı.

Ancak iktisatçı Uri Daduş’a göre, yüzde 7‘lik bir büyüme beklentisi bile Çin’in bölge ekonomisinde son derece etkili olacağı anlamına geliyor. Daduş, önümüzdeki bir iki yıl içinde Çin ekonomisinin yavaşlayacağını ancak bu durumda bile Çin’in birçok ülkeye lokomotif olmaya devam edeceği görüşünde.

Talebin artması, Kamboçya’dan Japonya’ya kadar birçok ülkeye yarar sağlasa da Avrupa ekonomileri kırılganlığını koruyor.

Avrupa Komisyonu, 2014’te, euro kullanan 18 ülkede ekonomik büyümenin yavaşlayacağı, işsizliğin artacağı öngörüsünde bulunuyor.

Uri Daduş’a göre, bankacılık sektöründeki reformlara rağmen kurtarma paketi alan ülkelerdeki kemer sıkma politikaları, Avrupa ekonomisine yük olmaya devam ediyor. İtalya’nın başının çok büyük dertte olduğunu belirten Daduş, İspanya, Portekiz ve İrlanda’nın da içindeki bulundukları karmaşık durumdan çıkmalarının yıllar süreceğini savunuyor.

Amerika Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarında kesintiye gitme kararının küresel ekonomiye etkileri de hemen belli olmayacak. Ekonomistlere göre, hammadde fiyatlarının önümüzdeki yıl düşmesiyle ekonomisi emtia kaynaklı ülkelerin geliri azalacak.Daduş, bu ülkeler arasında Brezilya, Türkiye, Macaristan ve Endonezya'nın da olduğunu belirtiyor.

Ortadoğu’da Arap Baharı’nı yaşamış olan, siyasi açıdan hala istikrarsız ülkeleri 2014’te yine ekonomik zorluklar bekliyor.

Birleşmiş Milletler küresel ekonomi gözlem direktörü Pinfan Hong, bu genel duruma rağmen bazı gelişmelerin 2014 ekonomisine ivme kazandırabileceğini belirtiyor ve 2014’te küresel ekonominin %3 oranında büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirtiyor.

2014 yılı Afrika için de umut vadediyor. Afrika Kalkınma Bankası, 2013’te yüzde 4,8 oranındaki büyümeden sonra bu oranın hizmet sektörü, tarım ve madenciliğin de desteğiyle 2014’te yüzde 5,3’e çıkacağını tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG