Erişilebilirlik

Ekonomi Seçmen için En Önemli Kriter


Ekonomi ABD Seçmeni için En Önemli Kriter
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

98 yaşındaki annesine bakan Denise Alber’ın faturaları, adeta bir dağ gibi yığılı. Gıda ve ilaç fiyatlarının yükselmesine rağmen Alber ailesinin geliri sabit kalmış.

Alber’in deneyimi, 2007‘den bu yana Amerika’da ailelerin gelirinde yüzde 5 oranında artış olduğunu gösteren son verileri yansıtmıyor. Alber ailesi, ekonomik iyileşmeden nasibini alamayan tek aile değil.

Ekonomist Mata MacGuineas, bügünkü Amerika'daki koşulları, ”20’li yaşlarınızda işe girdiğinizde, 60‘larınızda emekli oluncaya kadar 30, 40 ve 50’li yaşlarınız boyunca maaşınız artar, emeklilikte de güvence altında olurdunuz. Durum artık böyle değil” diyerek açıklıyor.

İktisatçılar, kendilerini ihanete uğramış hisseden Amerikalılar’ın öfke içinde olduklarını söylüyor. Bunun nedenlerinden biri, zenginlerin zenginleşmeye devam etmesi, orta sınıfın ise yerinde sayması.

Ekonomist, ”En üstteki yüzde 5‘lik tabaka, 2000 yılındaki gelir seviyelerini yeniden elde eden tek grup. Kaybettiklerini geri almayı başardılar. Ancak gelir eşitsizliği çok yaygın" diye konuşuyor.

Bazı ekonomistler, gelir eşitsiziğinden siyasi işlevsizliği sorumlu tutuyor. Yoksul hakları savunucusu Maria Foscarinis’e göre Washington, milyonlarca doları yoksulluğu sona erdirmek değil, insanları hapse atmak için harcıyor.

Washington’un verimli işlememesi, birçoklarına göre bu yılki seçimlerin önemini daha da arttırıyor. Denise Alber ise umutsuz: ”Ekonomi ve siyaset açısından bakacak olursak son derece ümitsiz ve karamsarım. Bence iki aday da orta sınıfa yardım etmeyecek.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG