Erişilebilirlik

Ekonomi Hükümetin Kapanmasından Olumsuz Etkileniyor


Ekonomi Hükümetin Kapanmasından Olumsuz Etkileniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Hükümetin kapanması Amerikan ekonomisini olumsuz etkiliyor. Hükümetin 28 gündür kapalı kalması ev satışlarından tarım sektörüne kadar birçok alana yansıdı. Maliye Bakanlığı, Tarım Bakanlığı gibi kurumların minimum çalışanla idare edilmesi bir çok resmi raporun açıklanmamasına sebep oldu. Çarşamba günü tüketici satış rakamlarının açıklanması bekleniyordu, ancak bu rapor açıklanmadı. Bu rapor yılbaşı döneminde Amerikalılar’ın ne kadar para harcadıklarını gösteren ve perakende sektörü için büyük önem taşıyan bir rapor.

Perakende sektörü dışında havayolu sektörü de hükümetin kapanmasından olumsuz etkileniyor, bu hafta çeyrek raporlarını açıklayan Delta ve United, Şubat ayında okulların tatil olduğu dönemdeki satışlarının düşeceğini belirtti ve satış rakam tahminlerini aşağıya çekti.

2018 yılının son çeyrek raporları açıklanmaya başladı ve ilk raporlar bankacılık sektöründen geldi.

Banka raporları Citigroup’la başladı. JP Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs, Bank of America, American Express ve Goldman Sachs ile devam etti. En kötü performans Morgan Stanley’den geldi. Bankanın bono işlemlerinde %30’lük bir gerileme açıklandı, Wall Street’in en büyük 5 bankası arasında en kötü perfomans olarak kabul ediliyor.

Diğer bankalar için de durum çok parlak değildi ancak Bank of America’nın 4. çeyrek geliri analistlerin beklentilerinin üzerinde geldi, özellikle bireysel bankacılık sektöründe bankanın müşteri sayısında %52’lik bir yükseliş sözkonusu. Goldman Sachs ise her ne kadar beklentilerin altında gelir açıklasa da bankanın yatırım ve kredi faaliyetlerinden gelir beklentileri 550 milyon üzerinde 1,91 milyar gelir düzeyinde açıkladı.

Bankacılık sektöründen gelen haberler dışında bu hafta aslında piyasaları rahatlatan haber Çarşamba günü Wall Street Journal’dan geldi: Gazetenin iddiasına göre, Trump yönetimi piyasalardaki bu tıkanıklığı, durgunluğu sona erdirmek amacıyla, Çin’e uyguladıkları ek gümrük vergilerini kaldırmayı düşünüyor. Ancak Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre henüz bu konuyula ilgili bir adım atılmış değil.

Çin ve Amerika arasındaki ticari savaşın ana nedenlerinden birisi olan endüstriyel hırsızlık ve Çin’in patent yasalarına uymaması konusuyla ilgili de bir gelişme de oldu bu hafta: Çin’in telekom devi Huawei, yine Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre resmi bir soruştuma sürecinde. Federal yetkililer Çinli şirketin Amerikalı ortaklarından önemli sırlar çalıp-çalmadığını araştırıyorlar. Bu soruşturma Amerikalı T-Mobile şirketinin şikayetleri üzerine başlatıldı. T-Mobile Huawei’i cep telefonlarını test eden bir robotu kopyalamakla suçluyor. Her ne kadar iki şirket arasındaki bu dava 2017’de sona erdiyse de Federal yetkililer Huawei’in endüstriyel hırsızlık davalarını tekrar ele alarak bu konuyu soruşturmaya devam ediyor.

Önümüzdeki hafta da çeyrek raporlar gelmeye devam edecek, Goldman Sachs stratejistlerinden David Koştin bir önceki yıl elde edilen raporları bu sene beklemenin yanlış olduğunu, bir önceki yıla oranla bu çeyreğin %3 daha düşük olacağını belirtti. Koştin ekonomik yavaşlamanın devam edeceğini, ve petrol fiyatlarının da düşük seviyede kalacağını da belirtiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG