Erişilebilirlik

'Ekonomi Beş Yıl Öncesinden Çok Daha İyi'


'Ekonomi Beş Yıl Öncesinden Çok Daha İyi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Wall Street Reform Yasasının yazarlarından olan eski Kongre üyesi Barney Frank’e göre, ekonomik krizin başlamasından beş yıl sonra, Amerika’da finans sistemi daha güvende. Amerika’nın Sesine konuşan Frank, 2008 yılından sonra alınan önlemlerin gelecekte benzer bir kriz yaşanmasını önleyeceğini söylüyor ama ekonomistler bu kadar iyimser değil.

1930’lardaki Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en büyük ekonomik krizden beş yıl sonra eski milletvekili Barney Frank, küresel ekonomiyi etkileyebilecek yeni bir banka iflas riskinin azaldığını söyledi: “Ekonomi beş yıl öncesine oranla herkes için çok daha iyi durumda.”

Ancak Frank, risklerin azaldığını söylerken, ekonomistlere göre düzelme henüz istenen düzeyde değil.

Concord Koalisyonu adlı mali kuruluştan Robert Bixby, yaşanan bunalımın sıradan bir kriz olmadığını söylüyor: “Büyük bir ekonomik felaket yaşandı, iyileşme süreci de bu yüzden uzun sürüyor.”

2008’de finans bankalarının kurtarılmasına yardım eden eski Maliye Bakanı Henry Paulson, hükümetin büyük tartışmalar sonunda 700 milyar dolar değerinde varlık alımı yapmasını sağlayan yasanın daha büyük bir krizi önlediğini söylüyor: “Amerikan halkı bunları daha büyük bir felaketten kurtulmak için yaptığımızı anlayamadı. Barney de ben de krizin Büyük Buhran’dan bile daha kötü olabileceğinin farkındaydık.”

Beş yıl aradan sonra büyük bankalar tekrar kar etmeye başladı. Borsa 2008’deki değerlerine göre yüzde 28 artışta ve Amerika’nın en iyi CEO’ları krizden öncesine oranla daha fazla kazanıyor.

Yine de işsizlik hala yüksek ve orta sınıfın geliri krizden öncekine oranla daha düşük.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD’ye göre, gelişmiş ülkeler arasında Amerika şu anda gelir dağılımı eşitsizliğinin en büyük olduğu ülke.

Barney Frank bunu şöyle açıklıyor: “Amerika’da gelir dağılımındaki eşitsizlik ve gelirin üst sınıfların tekelinde olması sorununu finansal kriz yaratmadı, krizden önce de bu sorun zaten vardı. Finans yasası kötü şeyler olmasını engellemek amaçlıydı, hedefi iyi şeyler olmasını sağlamak değildi.”

Bazıları iyileşme sürecindeki aksaklığı Washington’da sistemin iyi işlememesine bağlıyor.

Ekonomist Joe Gagnon’a göre 2010 yılından beri süregelen bütçe anlaşmazlığı ve Kongre tarafından yürürlüğe konulan kesintiler, ekonomik iyileşmenin sıkıntılı olacağının habercisi.

Gagnon, federal hükümet bütçesi yüzünden daha büyük anlaşmazlıklar yaşanmasından kaygılı: “Kısa vadede bizi etkileyebilecek tek şey Washington’da yaşanacak olan siyasi bir kriz olur. Örneğin federal hükümetin yeniden kapanması gibi bir durum ve bunun aylarca devam etmesi.”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG