Erişilebilirlik

"Ekmek İçin Ekmeleddin"


İSTANBUL- ‘Ekmek için Ekmeleddin’, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin ‘çatı aday’ olarak önerdikleri Ekmeleddin İhsanoğlu, bu sloganla cumhurbaşkanlığına yarışında yer alacak. ‘Ekmek için Ekmeleddin’ mottosunun altında bulunan fotoğrafta Türkiye, buğday tarlası olarak tasvir edilmiş. Bu afiş, Turgut Özal’ın 12 Eylül darbesi sonrası kurduğu Anavatan Partisi için tercih ettiği ‘bal peteği’ni akıllara getirdi.

İhsanoğlu’nun çok konuşulan afişleri

İstanbul Çırağan Sarayı’nda düzenlenen toplantıda kampanyada yer alacak görsellerden bazıları da kamuoyuyla paylaşıldı. Bu görsellerden dördünde, MHP, CHP, AKP ve HDP’ye daha önce oy verdiğini söyleyen dört farklı aile bu kez Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek vereceğini söylüyor. Buradaki ilginç ayrıntı ise CHP ve MHP’li ailelerin beş, AKP ve HDP’li ailelerin dört kişiden oluşmuş olmasıydı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim bildirgesini açıkladığı toplantıda prompter kullanmadı. Önünde bulunan onlarca kartonete bakarak konuşmasını sürdüren cumhurbaşkanı adayı zaman zaman heyecanlandı ve dili sürçtü.

Konuşması boyunca herkesin adayı olduğunu vurgu yapan İhsanoğlu,’ ben yalnız CHP ve MHP’nin değil AKP, HDP, BBP dahil tüm Türkiye’nin cumhurbaşkanı adayıyım. Hiçbir partiye daha yakın ve uzak değilim’ mesajını verdi.

’28 Şubat mağduruyum’

Çatı adayın en büyük destek bulan sözleri ise huzur ve barışa dair sözleriydi.

Kendisinin de 28 Şubat mağduru olduğunu söyleyen İhsanoğlu ‘ İnsanlarımız kavga etmesin. 28 Şubat’ta gencecik kız çocuklarımıza sıkmabaş diye bağıranlar vardı. Ben buna karşı dokuz çocuğumun yanında durdum. Makamım elimden alındı. Ama öğrencilerimin okuma hakkının alınmasına izin vermezdik’ diye konuştu.

Gezicilerin gönlünü aldı

Çatı adayın, polis ve sivillerin darbesi sonucu iç kanama geçiren ve 10 Temmuz’da Eskişehir’de ölen üniversite öğrencisi Ali İsmail ile Gezi sürecinde ölenleri anması da özellikle sosyal medyada olumlu tepki aldı.

‘Ali İsmail Korkmaz’ın da tüm kaybettiğimiz canların da ruhları şad olsun. Elbette her yerde her zaman demokratik gösterileri suiistimal etmeye çalışan gruplar olacaktır. Devletin görevi sapla samanı ayırmaktır’ diyen İhsanoğlu daha sonra da isim vermeden hükümetin iç güvenlik politikalarını eleştirdi:

‘Bu ülkeyi üçe beşe bölmekle her fırsatta ikilik çıkarmakla siyaset yapılır ama devlet yönetilemez.’

‘Cumhurbaşkanı yol yapmaz, yol gösterir’

İhsanoğlu’yla diğer güçlü cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında en büyük fark hiç kuşkusuz, cumhurbaşkanının yetki ve gücünü kullanma biçimi. Erdoğan, tüm konuşmalarında aktif siyasete devam edeceğine ilişkin cümleler kurarken çatı aday, cumhurbaşkanının tarafsız ve siyaset üstü olması gerektiğini söylüyor.

Bugün de İhsanoğlu, ‘cumhurbaşkanlığı icra makamı değildir. Evet, icra yetkisi yoktur ama icrayla el ele vererek, çağrı yaparak yetkisini ve pozisyonunu kullanır. Cumhurbaşkanı yol yapmaz ama yol gösterir’ diye konuştu.

Konuşmasının ardından çok sayıda soruya yanıt veren İhsanoğlu en çok Filistin’le ilgili soruda rahat yanıt verdi. Türkiye’nin Araplarla ilgili konularda tarafsız kalması gerektiği yönündeki yaklaşımı Erdoğan ve AKP sözcüleri tarafından eleştirilen çatı aday, sözlerine açıklık getirdi:

‘Hamas’la Fetih arasındaki ateşkesi ben sağladım‘

Arap liderler ve Arap ülkeleri arasındaki kavgalarda taraf tutmanın bölgeye ve Türkiye’ye neler getirdiğini izah etmeye ihtiyaç yok. Arife Bağdat tarif edilmez. Filistin meselesine gelince , 2006 Aralık ayında Hamas ile Fetih arasındaki ilk ateşkesi ben sağladım. Filistin davasına yaptığım hizmetlerden biri de Filistin’in Birleşmiş Milletler ve bağlı kuruluşlarına üyeliğini sağlamaktır’

‘Dış politika değişmezse dünyadaki yalnızlığımız artacak’

Ekmeleddin İhsanoğlu AKP hükümetinin dış politikasına yumuşak tonla güçlü eleştiriler getirdi. Çatı aday, ‘bugün pilotlarınız, diplomatlarınız rehin alınıyorsa, birkaç ülkede büyükelçiniz yoksa, eski ticaret yollarınız kapatılmışsa komşularınızla bir sıkıntı vardır. Bunu gidermeliyiz aksi taktirde dünyadaki yalnızlığımız daha da artacaktır’ dedi.

İhsanoğlu, Kürt sorununda çözümün milli mutabakattan geçtiğini söyledi

İhsanoğlu Kürt sorunuyla ilgili soruya ise ‘Kürt meselesi bizim en hassas meselemizdir, barışla bu işi halletme yolları bulmalıyız’ dese de yol ve yöntemler hakkında net bir yanıt vermedi. Yine de ‘anadillerini konuşamamaları kabul edilemez bir şey’ diyerek kendisini destekleyen MHP’den uzak bir dil kullandı. Ancak barış ve çözümün parlamentoda milli mutabakat sağlanması halinde gerçekleşebileceğini söylemesi de önemliydi.

Askerlerin aleyhte olmasına rağmen 1983 seçimlerinden zaferle çıkan Turgut Özal arasında benzerlik kuran İhsanoğlu, ‘biz de milletin desteğiyle bu seçimden zaferle çıkacağız’ dedi.

Mitinglerden çok yurttaşlarla yüz yüze teması ve kapalı salon toplantılarını tercih eden İhsanoğlu, kampanyasının bir sonraki durağı için Cuma günü Erzurum’a gidecek. MHP ve CHP liderleri Temmuz ayının sonlarından itibaren olan meydan mitingleriyle adaylarına destek verecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG