Erişilebilirlik

4 Ekim Amerikan Basınından Özetler


4 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Washington Post bugünkü ana sayfasında Trump’ın kurduğu hayır kurumu Donald J. Trump Vakfı’nın gerekli yetkisi olmadan bağış topladığı için New York eyaleti yasalarını ihlal ettiğini, bu nedenle eyalet adalet bakanlığı tarafından bağış toplama faaliyetlerini derhal durdurması talimatı aldığını duyuruyor. Gazeteye göre talimat, Donald J. Trump Vakfı’na Cuma günü iletildi. Haberde ayrıca Donald Trump’ın kurucusu olduğu ancak, 2008 yılından bu yana hiç bağışta bulunmadığı vakfının, New York eyaletinde “kamudan bağış toplayan hayır kurumu” statüsünde kayıt yaptırmadığı bildiriliyor. Vakıf, bu nedenle kamu bağışları alan diğer hayır kurumlarının her yıl geçtiği ayrıntılı vergi denetimlerinden kurtulmayı başarmış. Washington Post, ”Eğer denetimden geçseydi, vakfa, toplanan paraların, kurucusu Donald Trump tarafından şahsen kullanılıp-kullanılmadığına dair sorular sorulurdu” diyor. Trump Vakfı’nın önünde şimdi eksik evrakları biraraya getirip eyalet yönetimine sunmak için 15 gün var. Gazete, haberinde, Trump Vakfı’nın ayrıntılı tarihçesini de vermiş. Buna göre Donald Trump, kendi adını taşıyan vakfı 1987 yılında, ”The Art of the Deal -İş Bitirme Sanatı” adlı kitabından elde ettiği geliri hayır işlerinde kullanmak üzere kurmuş. Gazete, Trump’ın kendi adına kurduğu vakfa son sekiz yıldır hiç bağış yapmıyor olmasının, birçok soru işaretini beraberinde getirdiğini yazıyor.

Washington Post, yine ana sayfasında yer ayırdığı bir haberde Donald Trump’ın vergi ödemekten kaçınarak lüks içinde yüzdüğü bir imparatorluk kurduğunu yazmış. Gazete, ”Peki Trump’ın bir yandan daha da zenginleşirken diğer yandan vergi vermemesi nasıl mümkün oldu?” sorusunu yöneltiyor. Gazete ayrıca son 40 yıldır tüm başkan adaylarının vergi beyannamelerini kamuoyuna açıkladıklarını yazıyor, ancak Trump’ın vergi beyannamelerini açıklamayı reddeden ilk başkan adayı olduğunun altını çiziyor. Öte yandan haber, Trump’ın 1990’lı yılların başında Atlantic City kentindeki kumarhanelerinin zarar etmesiyle 3 milyar dolar borca girdiğini bildiriyor ve Trump’ın 1995 yılında gösterdiği 916 milyon dolarlık kaybın, buna bağlı olabileceği yorumunu yapıyor.

New York Times ana sayfada Rusya’yı Suriye’yle işbirliği yaparak Halep’i acımasızca bombardımana tutmakla suçlayan Amerika’nın, Moskova’yla Suriye ateşkesi üzerine yapılan görüşmeleri askıya aldığını duyuruyor. Amerika-Rusya ilişkilerinin Suriye ve Ukrayna meseleleri yüzünden bozulduğunu bildiren gazete, Rus liderlerin Amerika’ya duydukları güvensizliğin ve düşmanlığın giderek büyüdüğünü yazıyor. New York Times’a göre Amerika’nın Suriye’de ateşkes sağlamaya yönelik müzakereleri askıya alması, uzun süredir devam eden savaşı daha da içinden çıkılmaz hale getirebilir ve siyasi çözüm umudunu tamamen yok edebilir. Gazete, müzakerelerin sona ermesinin, Obama yönetimine, Suriye’de başka yollar deneme sorumluluğu yüklediği yorumunu da yapmış. Buna göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a karşı savaşan isyancıları daha güçlü silahlarla donatmak, bu seçeneklerden biri.

Los Angeles Times gazetesi, Irak ordusu ve yabancı müttefiklerin Musul’u IŞİD’in elinden almak için başlatmaya hazırlandıkları harekatın, tarihin en büyük insani krizlerinden birini tetikleyeceği uyarısında bulunuyor. Yardım örgütlerinin şimdiden hazırlık yapmaya başladığını bildiren habere göre, Irak’ın ikinci en büyük kenti Musul’u 2014 Haziran’ından beri elinde tutan IŞİD’den kurtarma operasyonu, insan elinden çıkan gelmiş geçmiş en büyük felaketlerden biri olmaya aday. Haberde operasyonun başlangıç tarihi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Ekim’e işaret ettiği de yazılı. Irak’ta şimdiye kadar 3 milyon 300 bin kişi, evlerini terk etti. Musul’da kalan bir milyon 200 bin kişinin bir milyonunun ise harekatla birlikte kentten kaçmaya çalışacağı tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG