Erişilebilirlik

3 Ekim Amerikan Basınından Özetler


3 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:43 0:00

New York Times, Başkan Trump'ın kendi çabalarıyla milyarder olduğu iddiasını çürüten özel bir habere yer veriyor. Gazete, Trump'ın babasından aldığı ve daha sonra faiziyle ödediği bir milyon dolarlık yardımla iş hayatına atılıp servet kazandığını iddia ettiğini, ancak bunun doğru olmadığını yazıyor. New York Times'ın araştırmaları, Trump'ın babasının kurduğu emlak imparatorluğundan çoğu 1990'lı yıllarda olmak üzere vergi kaçırarak bugün en az 413 milyon dolara denk düşen tutarda para aldığını ortaya koyuyor. Gazetenin vergi iadeleri ve mali kayıtlara dayandırdığı haberine göre Trump, daha neredeyse bebekliğinden başlayan ve bugüne kadar uzanan zaman zarfında New York'un ünlü müteahhitlerinden olan babası Fred Trump'tan aldığı milyonlarca doları gizlemek için paravan şirketler kurdu. Gazetenin incelediği mali kayıtlar ayrıca Trump'ın milyonlarca dolar tutarında yasadışı vergi indirimlerinden yararlanması için babasına yardım ettiğini gösteriyor. Trump'ın anne ve babasının emlak varlıklarının gerçek değerini vergi iadelerinde daha düşük göstermek bir strateji geliştirdiği, bu varlıklar kendisi ve kardeşlerine kaldığındaysa bu sayede çok daha az vergi ödediği de gazetenin haberinde yer alan bir başka ayrıntı. Gazete, Fred ve Mary Trump'ın bir milyar doların üzerinde serveti çocuklarına miras bıraktığı, bunun da o dönemde miras ve hediyelere uygulanan yüzde 55'lik vergi oranı hesaba katıldığında en az 550 milyon dolarlık vergi ödemesiyle sonuçlanması gerektiğini bildiriyor. Ancak gazetenin incelediği vergi kayıtları, Trump ailesinin bunun sadece yüzde 5'ini vergi olarak ödediğini ortaya koyuyor.

Washington Post ise Başkan Trump'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği Yargıç Brett Kavanaugh hakkındaki FBI soruşturması ve soruşturmayı çerçeveleyen tartışmalarla ilgili son gelişmeleri aktarıyor. Gazete, Başkan Trump'ın dün Mississippi eyaletinde katıldığı bir kampanya etkinliğinde Kavanaugh'yu cinsel saldırıyla suçlayan psikoloji profesörü Christine Blasey Ford'un geçen hafta Senato Yargı Komisyonu'nda verdiği ifadeyi aşağıladığını ve Ford'u küçük düşürdüğünü yazıyor. Habere göre Kavanaugh hakkında FBI soruşturması yapılmasının önünü açan Arizona eyaleti Cumhuriyetçi Partili Senatörü Jeff Flake ise dün The Atlantic dergisinin düzenlediği toplantıda konuştu. Flake, ağır bir suçlama altında olan Kavanaugh'ya bir nebze sempati duyduğunu söyledi. Ancak Adalet, Kavanaugh'nun geçen haftaki ifadesinin partizan niteliğinin ve Yargı Komisyonu'nun Demokrat Partili üyelerine karşı takındığı tavrın, Anayasa Mahkemesi'ne üye bir yargıç açısından kabul edilemez olduğunu kaydetti. Kavanaugh'nun Senato'da yeterli oy alıp alamayacağı henüz belli değil. Cumhuriyetçi senatörler Jeff Flake, Susan Collins ve Lisa Murkowski, karara varmadan önce FBI soruşturmasının sonucunu beklediklerini söyledi. İki Cumhuriyetçi eyalet, Kuzey Dakota ve Batı Virginia'nın Demokrat Partili senatörleri da ne yönde oy kullanacaklarını henüz açıklamadı. Gazete, Cumhuriyetçi Parti'nin ara seçimlerden önce Kavanaugh'nun onay alması için ağır baskı altında olduğunu hatırlatıyor.

Wall Street Journal ise online perakende devi Amazon'un asgari ücreti saat başına 15 dolara çıkarmasıyla ilgili habere yer veriyor. Gazete, 1 Kasım'dan itibaren etkili olacak yeni asgari ücret uygulamasının Amazon'un 250 bin çalışanını kapsayacağını, bunun, firmanın küresel işgücünün yüzde 40'ı olduğunu bildiriyor. Amazon'un yaklaşan Şükran Günü ve Noel alışveriş sezonunda alacağı ek 100 bin eleman da asgari ücret artışından yararlanacak. Uzmanlar, piyasa değeri bir trilyon dolar olan ve geçen yıl 178 milyar dolar gelir elde eden Amazon'un asgari ücreti yükseltme kararının getireceği ek maliyeti karşılayabilecek durumda olduğunu kaydediyor. Amazon'un kararının siyasetçiler ve çalışanlar nezdinde bir iyi niyet göstergesi olduğunu da belirten uzmanlar, bunun sağlayacağı olumlu imajın daha değerli olduğu görüşünde. Kararın ayrıca güçlü iş piyasasının, şirketleri, kalifiye olmayan elemanlarının maaşlarını arttırmaya zorlaması ve ekonomik büyümenin faydalarını daha geniş bir kitleye yansıtması bekleniyor. Uzun zamandır elemanlarını kötü muameleye ve düşük ücretlere mahkum etmekle suçlanan Amazon CEO'su Jeff Bezos ise yaptığı açıklamada eleştirilere kulak verdiklerini ve asgari ücret arttırımı konusunda lider olma kararı aldıklarını söyledi. Bezos ayrıca rakiplerini ve diğer tüm büyük işverenleri de Amazon'un asgari ücret kararına katılmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG