Erişilebilirlik

Einstein'ın 'İzafiyet Teorisi' Çürütülüyor Mu?


Einstein'ın 'İzafiyet Teorisi' Çürütülüyor Mu?
Einstein'ın 'İzafiyet Teorisi' Çürütülüyor Mu?

Bilimadamları kanıtlandığı takdirde fizik kanunlarını yeniden yazacak bir buluş gerçekleştirdi.

Araştırmacılar ‘neutrino’ adı verilen atom parçacığının ışıktan daha hızlı hareket ettiğini tespit ettiklerini söylüyor.

İsviçre’deki CERN Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nden 730 kilometre uzaklıkta İtalya’da bir laboratuvara gönderilen neutrino’ların bu noktaya ışık hızından 60 nanosaniye daha hızlı vardığı hesaplandı. Deneyi yapan uzmanlar neutrino’ların ışık hızına kıyasla saniyenin 60 milyarda birinden daha hızlı hareket etmesinin son derece şaşırtıcı bir bulgu olduğunu söylüyor.

Oysa Albert Einstein’in modern fiziğin en temel yapıtaşlarından biri olarak kabul edilen 1905 tarihli izafiyet teorisine göre hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemez.

Neutrino’ların hızına ilişkin bu yeni bulgunun kanıtlanması durumunda evrenin nasıl işlediğine ilişkin fizik kanunlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekecek. Uzmanlar bulgulara inanmanın çok zor olduğunu söylüyor ve başka meslektaşlarının kullanılan metodoloji ya da hesaplamalarda bir hata yapılıp yapılmadığını değerlendirmelerini istiyor.

XS
SM
MD
LG