Erişilebilirlik

‘Egzersiz Yaşlanmayı Önlüyor’


Bol egzersiz hücre yaşlanmasını azaltabilir mi? Yeni bir araştırmaya göre bu şekilde hücrelerin 9 yıl gençleşmesi mümkün.

Brigham Young Üniversitesi egzersiz bilimi profesörü Larry Tucker, 40 yıl yaşamanın, 40 yaşında olmak anlamına gelmediğini söylüyor. Zira insanlar yaşlarını göstermeyebilir ve fiziksel olarak ne kadar aktifseler o kadar genç görünebilir.

Önleyici Tıp adlı dergide yayımlanan araştırma, fiziksel aktiviteleri sürekli ve yüksek seviyedeki insanların hücrelerinin daha genç olduğunu ortaya koydu. Hücre yaşı, DNA sarmalının ucunda yer alan ‘telomer’lere bağlı.

Telomer denen yapı taşları kromozomları koruyan kapalı uçlar. Yaşlanma, hücre bölünmesiyle meydana geliyor. Hücreler bölündükçe de telomerler kısalıyor. İşte egzersiz, bu kısalmayı geciktiriyor.

Larry Tucker’a göre, yüksek seviye egzersiz yapan yetişkinlerin telomerleri, hiç egzersiz yapmayanlara kıyaslara 9, ortalama egzersiz yapanlara göre 7 yaş daha genç.

Haftada beş gün kadınlar için 30 dakika, erkekler için 40 dakika hafif koşu, yüksek seviye egzersiz anlamına geliyor. Yani biyolojik yaşlanmayı geciktirmek için biraz egzersiz yapmak yeterli olmuyor.

En kısa telomerler ise, durağan bir hayat tarzı olanlarda görülüyor. Üstelik egzersiz yapmayanlarla az yapanlar arasında, telomer uzunluğu açısından çok fark yok.

Araştırmada, ABD Hastalıkları Kontrol Merkezi’nin verilerinden yararlanıldı. Profesör Tucker, bu araştırma için, Ulusal Sağlık ve Beslenme Anketi’ne katılan 5 bin 823 yetişkinin telomer uzunluklarını ve aktivite seviyelerini inceledi.

Ancak egzersizin telomerlerin kısalmasını engelleme nedenine henüz bir açıklama getirilemiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG