Erişilebilirlik

'Eğit-Donatçılar Cephanelerini El Nusra'ya Verdi'


Amerika’nın eğit-donat programıyla yetiştirdiği Yeni Suriye Gücü’ne (YSG) bağlı savaşçılar, koalisyonun kendilerine verdiği altı kamyoneti ve cephaneyi el Kaide bağlantılı el Nusra örgütüne teslim etti.

Amerika Savunma Bakanlığı, bir süredir yalanladığı haberi doğruladı ve söz konusu bilgiyi YSG’den aldığını bildirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı sözcüsü Albay Patrick Ryder, durumu “kaygı verici” diye niteledi ve eğit-donat programının ihlal edildiğini söyledi. Ryder, YSG savaşçılarının bu biriminin kendilerine güvenli geçiş izni vermesi karşılığında ellerindeki teçhizatın yüzde 25'ini el Nusra Cephesi'ne teslim ettiklerini açıkladı.

El Nusra, hafta başında yayınladığı Twitter mesajında YSG savaşçılarının Suriye’ye giriş karşılığında tüm silahlarını teslim ettiklerini duyurmuş ve koalisyona ait bir tüfeği görüntülemişti.

Pentagon önceki yalanlamasında resmin Facebook’tan alınmış eski bir fotoğraf olduğunu, silahın da daha önce bölgeye gönderilen bir YSG savaşçısına ait olduğunu iddia etmişti.

Ancak ABD Merkez Kuvvetleri sözcüsü, bu yeni bilgi ışığında kamuoyunu ellerindeki tüm gerçeklerle ilgili bilgilendireceklerini açıkladı.

Amerikalı uzmanlar ve Kongre üyeleri, eğit-donat programının bir süredir sorunlara gebe olduğunu savunuyordu. Program geçen yıl Washington’un IŞİD’i zayıflatıp yenilgiye uğratma programının bir parçası olarak açıklandı ve ılımlı yerel muhalefet savaşçılarının yetiştirilmesi amaçlandı.

Kongre de yaklaşık 15 bin milisin yetiştirilmesinin amaçlandığı bu program için yarım milyar dolar bütçe ayırdı.

Amerikan Kongresi üyeleri programın yavaşlığından rahatsızlık duyduklarını açıklarken, benzer hayal kırıklığını Başkan Barack Obamaa da dile getirdi.

El Nusra Temmuz ayında eğit-donat programıyla Türkiye’de yetiştirilen ilk mezunlardan bir komutanla yedi savaşçıyı kaçırmıştı. Olay Kongre’den büyük tepki aldı, hafta başındaysa Obama yönetiminin üst düzey yetkilileri, eğit-donat programını Kongre’deki oturumlarda savunmak zorunda kaldı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Lloyd Austin, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’na yaptığı açıklamada, ilk mezunlardan yalnızca beş savaşçının kaldığını, programın yeniden elden geçirebileceğini bildirmişti.

Eğit-donata adam vermekte gönülsüz davranan Suriyeli muhalif iki soruna değiniyor. Bunlardan birincisi Washington’un ılımlı muhalif tanımının darlığı, ikincisi ise programa katılanların yalnızca IŞİD’le savaşması ancak Esat’a karşı hareket etmemesi şartı.

Muhalifler Esat’ın Suriye’de, cihatçılara göre çok daha fazla ölüme neden olduğunu belirtiyor. Amerika’nın Sesi’yle görüşen bir komutan Amerikalılar’a, yalnızca IŞİD’le çarpışılması ön şart ise tek bir asker bile yollamayacağını söylediğini belirtti. Kendi güçlerinin büyük ölçüde Esat’ın güçleriyle savaştığını söyleyen komutan, kendi savaşçılarını eğit-donata yollamanın bu koşullarda anlamsız olduğunu söyledi.

El Nusra Cephesi de Suriye’de Amerikalılar’ın desteklediği grupları hedef alıyor. Geçen sene Suriye Devrimciler Cephesi ve Hazm Hareketi’ni dağıttılar.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG