Erişilebilirlik

Eğit-Donat Konusunda Farklı Açıklamalar


Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi konusunda Başkan Obama ve Pentagon’un farklı düşüncelere sahip olduğu göze çarpıyor.

Ulusal güvenlik ekibiyle toplantı yapan Başkan Obama, pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ekibine Amerika’nın Suriye’de ılımlı muhalifleri eğitmek ve donatmak için daha fazla çaba sarf edeceğini açıkça ilettiğini söyledi.

Ancak Pentagon sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis gazetecilere, ordunun eğitim planının değişmediğini, çünkü işi aceleye getirmek yerine doğru biçimde yapmanın öncelik olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin Davis’ten, Obama’nın açıklamasının içeriğine açıklık getirmesini istemesi üzerine Davis “Fazla çaba bu, bu kadar,” diyerek cevap verdi.

IŞİD’e karşı ılımlı muhalifleri eğitme programına bağlılıklarının sürdüğünü söyleyen Davis, şu anda yapılanın tümünün bu kadar olduğunu söyledi.

Amerikan ordusu programa katılmak için gönüllü olan 7 bin Suriyeli muhalifin yalnızca 60’ını eğitiyor.

Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon, ılımlı muhaliflerin eğitilmesindeki gecikmenin ve de Irak’taki Sünni milislerin eğitimindeki aksamanın, IŞİD’le mücadeleyi güçleştirdiğini belirtiyor. O’Hanlon, bu şartlarda stratejide ilerleme sağlanamadığını düşünüyor.

Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili Amerika’nın Sesi’ne, gönüllülerin 1700’ünün ön incelemeden geçtiğini, ancak halen 5 bin kişinin uzun süren bu inceleme sürecine henüz başlanmadığını bildirdi.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, düşük sayıda Suriyeli muhalifin eğitilmesini iki nedene bağladı. Birinci olarak, muhaliflerin ABD eğitimini IŞİD’e karşı kullanacağından emin olmaları gerektiğini söyleyen Carter, ikinci neden olarak da ön inceleme sürecine dikkati çekti. Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi ön inceleme sürecini “zor ve yorucu,” olarak nitelendirdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG