Erişilebilirlik

Ege’de İki Hedefe Şimdilik Ulaşıldı


Yunanistan'a geçmeye çalışan mültecilere Türk Sahil Güvenliği müdahale ediyor. Ege Denizi'nde yakalanan mülteciler Dikili'ye geri getiriliyor
Yunanistan'a geçmeye çalışan mültecilere Türk Sahil Güvenliği müdahale ediyor. Ege Denizi'nde yakalanan mülteciler Dikili'ye geri getiriliyor

AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasına yönelik soru işaretleri henüz tam giderilememiş olsa da rakamlar belgenin uygulamada şimdilik bekleneni verdiğini ortaya koyuyor

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında üzerinde anlaşılan ve 4 Nisan’dan bu yana da tüm boyutlarıyla uygulanmaya başlanan mülteci anlaşmasına yönelik eleştiriler yoğun şekilde sürse de rakamlar ana iki hedefe şimdiden ulaşıldığını gösteriyor.

Anlaşmanın uygulamasından sorumlu Avrupa Birliği Koordinatörü Maarten Verwey’in verdiği rakamlar günlük geçişlerin belirgin şekilde düştüğünü ve anlaşmanın bazı hükümlerinin uygulanmaya başlandığı 20 Mart’tan bu yana denizde can kaybı olmadığına işaret ediyor.

Anlaşmanın önemli hedeflerinden birini Ege Denizi’nde Türkiye’den Yunanistan’a kural dışı geçişlerin sayısını radikal şekilde düşürmek oluşturuyor. Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler, İçişleri ve Adalet Komisyonu’nda anlaşmanın uygulanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Verwey, anlaşma sağlanana kadar mart ayında ortalama 1676 günlük geçiş tespit edilirken 20 Mart’tan itibaren bu sayının ortalama 399’a gerilediğini söyledi. Elindeki son rakamları da paylaşan Verwey, salı günü 68, çarşamba günü ise 76 geçiş tespit edildiğini belirtti.

Anlaşmanın en önemli ayaklarından biri de Ege Denizi’ndeki tehlikeli geçişler nedeniyle meydana gelen ölümlerin önlenmesiydi. Bu alanda da şimdilik hedef tutturulmuş gözüküyor. Verwey, “1 Ocak ile 21 Mart’a kadar olan dönemde 90 kişi yaşamını kaybetti. 21 Mart’tan sonra ise hayatını kaybeden olmadı” dedi.

Yunan adalarından Türkiye’ye geri göndermelerle ilgili eleştirileri de yanıtlayan Verwey, toplu değil bireysel değerlendirme yapıldığını, bu konuda herhangi bir politika değişikliği olmadığını söyledi. Verwey, Yunan adalarında bulunan 6 bin 386 kişiden şu ana kadar sığınma başvurusu yapanların sayısının 4 bin 261 olduğunu ifade etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG