Erişilebilirlik

Ege'de Yine Tekne Faciası


Yunanistan’a bağlı Midilli adasına gitmek üzere Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinden denize açılan mülteci teknesinin alabora olması sonucu, aralarında çocukların da bulunduğu en az 39 mültecinin boğulduğu tahmin ediliyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı devriye gemileri 75 kişiyi denizden sağ kurtardı.

Komutanlık açıklamasında dokuz kurbanın ters dönen teknede mahsur kalarak boğulduğu bildirildi.

Doğan Haber Ajansı, ölenlerin en az beşinin çocuk olduğunu, sağ kurtarılanlarınsa hipotermi teşhisiyle hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Teknedeki mültecilerin çoğunun Suriye, Afganistan ve Burma vatandaşları olduğu belirtildi.

Faciayla sonuçlanan deniz yolculuğunu organize ettiği tahmin edilen bir Türk vatandaşı gözaltına alındı. Reuters haber ajansına göre teknede bulunduğunu yalanlamayan zanlı yine de olayda payı olmadığını savundu. Kendisinin bir şey yapmadığını söyleyen bu kişi, yolcular arasında altı yakınının bulunduğunu ve kendisinin de Almanya’ya gitmeye çalıştığını savunuyor.

Yılın ilk ayında 200'ü aşkın ölü

Uluslararası Göç Örgütü, Türkiye ve Yunanistan arasındaki tehlikeli deniz yolculuklarında alarm verici düzeyde ölüm olaylarının arttığına dikkati çekiyor. Örgüt verilerine göre yalnızca bu yılın başından düne kadar bu iki ülke arasındaki doğu Akdeniz güzergahında 218 kişinin, Libya’dan İtalya’ya geçiş güzergahında da 26 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Ağır kış koşulları insanları bu tehlikeli deniz yolculuğundan vazgeçirmiş değil.

Türkiye geçen Kasım’da Avrupa Birliği’yle imzaladığı anlaşma sonucunda Avrupa’ya mülteci geçişinin önleyecek tedbirleri hayata geçirme karşılığında 3 milyar dolar mali yardım alacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG