Erişilebilirlik

İzmir'de Arama-Kurtarma Çalışmaları Sürüyor


Merkez üssü İzmir'in Seferihisar açıkları olan şiddetli bir deprem meydana geldi. AFAD'ın son açıklamasına göre depremde 20 kişi öldü, 799 kişi de yaralandı. 17 binada da arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

İzmir'de Arama-Kurtarma Çalışmaları Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00

Depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi 6,8 olarak ölçerken AFAD 6,6 olarak açıkladı. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi USGS de depremin büyüklüğünü 7 olarak duyurdu.

AFAD'ın açıklamasında, depremin yerin 16,54 kilometre derininde meydana geldiği, en yakın yerleşim birimi Seferihisar'a uzaklığının 17,26 kilometre olduğu bilgisi verildi.

USGS depremle ilgili olarak “Deprem Ege Denizi’nin doğusundaki Avrasya tektonik plakası içinde sığ bir derinlikteki fay kırılması sonucu oldu. Bölgede önceki depremlerle tutarlı olan deprem 'plaka içi deprem' olarak değerlendiriliyor” açıklamasını yaptı.

Erdoğan: ‘‘Tüm imkanları seferber ettik’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Toplantısı’nda yaptığı açıklamada İzmirliler’e geçmiş olsun dileklerini iletti. Erdoğan, ‘‘Kurtarma çalışmalarının bir an önce sonuçlanması için tüm imkanları seferber ettik’’ dedi. Erdoğan, ‘‘Ülkemizin en doğusundan en batısına kadar tehlikeli bir deprem kuşağında yaşadığı gerçeğini her sarsıntıyla bir kez daha hissediyoruz. Afet ve acil durumlara müdahale için uzun süredir üzerinde çalıştığımız planları kararlılıkla hayata geçiriyoruz’’ diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise yarın İzmir'de olacaklarını açıkladı.

Şu ana kadar bölgede 277 artçı sarsıntı meydana geldi.

İzmir'de Deprem
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Deprem İzmir'de bazı binalarına yıkılmasına neden oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bölgede 20'ye yakın yıkılan binalara ilişkin ihbarlar aldıklarını, en kritik bölgelerin Bayraklı ve Bornova olduğunun görüldüğünü açıkladı. İzmir Valisi Selim Köşger de gazetecilere yaptığı açıklamada, şu ana kadar 4 binanın tamamen yıkıldığını, 10 binanın da yan yatmış olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Bina enkazlarından şimdiye kadar 70 kişinin kurtarıldığını kaydeden Vali Köşger, İzmir'in civar belde ve köylerinden kendilerine ulaşan can ya da mal kaybı haberi olmadığını söyledi.

Belediye Başkanı Soyer ayrıca Twitter'dan paylaştığı mesajında şehirde yardım ekiplerinin enkaz olan bölgelere ulaşabilmesi için vatandaşların özel araçlarını kullanmamasını istedi.

Depremin ardından artçı sarsıntılar da devam ediyor. AFAD'ın açıklamasına göre deprem sonrasında 25’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam 277 artçı sarsıntı yaşandı.

İzmir'in Bayraklı İlçesi Belediye Başkanı, ilçede 10 civarında yıkılmış bina ihbarı aldıklarını söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter'dan paylaştığı mesajında "Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da 6 binanın yıkılma ihbarı geldi Uşak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydın ve Muğla’da ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir. Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir Geçmiş olsun" mesajını paylaştı.

Soylu bir başka Twitter mesajında da, yolların müdahale ekiplerinin kullanımına açılması için İzmir'de yaşayanlardan özel araçlarını kullanmamaları istedi. Soylu mesajında, "İzmir'deki vatandaşlarımızdan ricamız, lütfen araçlarınızı kullanmayınız. Çadır, battaniye, seyyar mutfak, hastane, her türlü imkanımız mevcut, ekiplerimiz işlerinin başında. Tek ihtiyacımız yol. Lütfen yolları müdahale ekiplerimize bırakınız" ifadesini kullandı.

Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AFAD ve İçişleri Bakanlığı ekiplerinin yardım ve kurtarma çalışmaları için bölgeye yönlendirildiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Deprem Dairesi Başkanlığı AFAD, vatandaşlara hasarlı olan binalara girilmemesi uyarısında bulundu.

Açıklamada, Ankara, Erzurum ve Diyarbakır'dan 3 askeri kargo uçağıyla çevre illerden AFAD ve JAK arama kurtarma personeli ile araç ve ekipmanlarının bölgeye sevk edildiği belirtildi. Ankara'dan bölgeye giden arama-kurtarma ekip ve araçlarını taşıyan uçağın yerel saatle 19.30'da Adnan Menderes Havalimanı'na iniş yaptığının belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye 960 çadır, 4500 battaniye, 3672 yatak, 3000 yastık ve 3000 çarşaf seti sevk edilmiştir. Ayrıca Türk Kızılay tarafından 64 personel, 22 gönüllü, 17 araç, 12.593 ikram malzemesi ve 25.500 kişiye hizmet verebilecek 3 mobil mutfak ve 3 sahra tipi mutfak bölgeye gönderilmiştir. 12.708 kişiye çorba dağıtımı yapılmaktadır."

Öte yandan sosyal medyaya yansıyan bazı görüntülerde Seferihisar'da, deniz sularının deprem sonrası yükseldiği ve ilçede sokakları deniz sularının bastığı görüldü. Sığacık Marina yetkilileri yaptıkları açıklamada, deprem sonrası oluşan Tsunami nedeniyle marinada demirli 100 kadar teknenin, açık denize sürüklendiğini, teknelerin geri getirilmesi için çalışma başlatıldığını belirtti.

Sığacık'ta Deniz Taştı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından "İzmir’deki depremde ne yazık ki 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 120 vatandaşımız depremden etkilendi. 38 ambulansımız, 35 UMKE ekibimiz ve 2 ambulans helikopterimiz olay yerinde. Tüm desteğimizle İzmir halkının yanındayız. Başımız sağ olsun" mesajini paylaştı.

Milli Savunma Bakanlığı da İzmir'de yaşanan deprem sonrası, 2 helikopterin arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere görevlendirildiğini ayrıca arama-kurtarma ekiplerinin bölgeye intikali için Ankara, Erzurum ve Diyarbakır’dan kalkacak hava kuvvetlerine ait 3 nakliye uçağının da İzmir’e uçuşunun planlandığını açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamadaysa ''İzmir ve çevre illerde meydana gelen deprem üzerinden bölge halkına yönelik aşağılayıcı, tahkir ve tezyif edici paylaşımlarda bulunan 6 hesap kullanıcısının tespit edildiği belirtildi.

Yunanistan'da can kaybı

Yunanistan’ın Sisam (Samos) adasında da deprem sonrası iki genç hayatını kaybetti.

Kuşadası ve Dilek Yarımadası’nın karşısından yer alan Ege adasındaki acil durum yetkilileri, Vathi kasabasında bir duvarın çökmesinin ardından baygın halde bulunan iki kişinin öldüğünü açıkladı.

ABD Ankara Büyükelçiliği de deprem sonrası Twitter hesabından İngilizce ve Türkçe olarak bir mesaj yayımladı ve yardıma ihtiyacı olan Amerikan vatandaşları için bir telefon numarası paylaştı. Mesajda "Büyükelçilik, #İzmir civarındaki #deprem in sebep olduğu hayat kaybı ve acılardan derin üzüntü duymaktadır. Güvende olan vatandaşlarımızı yakınlarına haber vermeye teşvik ederiz. Yardıma ihtiyacı olan Amerikalılar, bize Ankara-ACS@state.gov veya +905322777415'ten ulaşabilirler" denildi.

Uluslararası kamuoyundan mesajlar

AB Türkiye Delegasyonu Başkanlığı tarafından da deprem sonrası bir mesaj paylaşıldı. Mesajda "AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, bugün İzmir'de meydana gelen depremden etkilenenler için duyduğu derin üzüntüyü ifade etmektedir. Avrupa Birliği, deprem mağdurlarının ailelerine başsağlığı diler, yaralıların bir an önce iyileşmelerini temenni eder. AB Türkiye'nin yanındadır" ifadelerine yer verildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Stoltenberg mesajında "Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin haberlerden derin bir üzüntü duydum. NATO, müttefiklerimiz Yunanistan ve Türkiye'ye yardıma hazırdır" dedi.

NATO Müttefik Kara Komutanlığı Twitter hesabından da "Bu zor zamanda kalbimiz İzmirli kardeşlerimiz ve dostlarımızla. Fedakarca görev yapan acil yardım teknisyenleri, kolluk kuvvetleri ve itfaiye personelini tüm kalbi duygularımızla selamlıyoruz. Dualarımız İzmir halkı ile, bu zor günü de beraber aşacağız" mesajı paylaşıldı.

Fransa ve Yunanistan'dan yapılan açıklamalarda da talep gelmesi halinde Türkiye'ye yardım ekiplerinin gönderileceği belirtildi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis de deprem sonrasında yaptığı açıklamada, "Görüş ayrılıkları ne olursa olsun, şimdi iki toplumun dayanışma içinde olması gereken bir zamandayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Yunanistan Başbakanı'yla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da "Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Mevlüt Çavuşoğlu’nu aramış ve geçmiş olsun dileklerini iletmiştir. İki Bakan ihtiyaç olması halinde karşılıklı yardım ve desteğe hazır oldukları ve temasta kalacakları hususunda teyidleşmişlerdir" denildi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de resmi Twitter hesabından "Türkiye ve Yunan adaları az önce şiddetli bir depremle sarsıldı. Fransa, bu korkunç olayın üstesinden gelmek için Türk ve Yunan halklarının yanındadır. Söz konusu ülke hükümetlerinin arzu etmeleri halinde, Fransa olay yerine derhal yardım göndermeye hazır" mesajini paylaştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG