Erişilebilirlik

Ege Denizi’nde Yeni Kardak Krizi mi?


15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Türkiye’den Yunanistan’a kaçan 8 askerin iade edilmemesi nedeniyle diplomatik ilişkilerinde gerilim yaşayan Ankara ve Atina arasında Kardak polemiği büyüyor.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının Kardak krizinin 21.yılında kayalıklara bir hücumbotla yaklaşması fitili ateşledi. 29 Ocak’taki bu ziyarete en sert tepki Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’tan geldi.

Geçen Salı gecesi Yunan Skai Televiyonu’na konuşan Kocias, Hulusi Akar’ı kastederek “İstese bile adaya çıkamazdı çünkü biz önlemlerimizi almıştık. Biz Yunan bölgelerini eskisinden daha çok koruyoruz ve Türkiye hata yapıyor. Ekonomik krizde olduğumuz için ülkemizin güvenliği konusunda zafiyetlerimiz olduğumuzu düşünüyor. Bu büyük bir hata” dedi.

Çavuşoğlu: Genelkurmay Başkanı’nın görevi (Kardak’a) çıkmak olsaydı çıkardı

Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın sözlerine Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yanıt verdi.

Cumartesi günü Antalya’da konuşan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin 1974 yılında düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı’na atıfta bulundu.

“Yunan bakan Türk Genelkurmay Başkanı isteseydi de Kardak'a çıkamazdı’ demiş. Görevi çıkmak olsaydı çıkardı. Unutulmasın çıkacağımız zaman çıkmamız gereken yerlere çıktık. Kardak konusunda da tutumumuz bellidir. Türkiye, Yunanistan'ın ekonomik zafiyetinden yararlanmak isteyen bir ülke olsaydı işler çok başka olurdu. Öyle düşünsek, her yıl bir milyon Türk'ün Yunanistan'a gitmesini teşvik etmezdik. Tüm tahriklere rağmen Ege'deki faaliyetimizi yıllardır sınırlı tutmazdık. Bu beyanlar kadirşinaslıktan uzaktır ve tarihe yanlış not düşmektir” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı: Saldırılar ilişkileri geliştirmediği gibi siyasi kültürümüze de yabancıdır

Türkiye Dışişleri Bakanı’nın açıklamaları gerilim azaltmak bir yana daha da arttırdı. Bu kez devreye Yunanistan Dışişleri Bakanlığı girdi.

Bakanlık resmi sitesinden Cumartesi akşam saatlerinde yayınlanan açıklamada Çavuşoğlu hedef alındı.

“Birisi olgulara siyaseten yanıt vermekte yetersiz olduğunda onları anlamamış olabilir. Meselelerin teknik, hukuki ve politik taraflarını kavramayabilir, o yüzden de kişisel saldırılarda bulunmayı tercih edebilir. Saldırılar iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye yaramadığı gibi, siyasi kültürümüze de yabancıdır. Bir kişinin eylemi ancak kendi seviyesi yansıtır” ifadeleri kullanıldı.

Çavuşoğlu’ndan Kocias’a “şımarık çocuk” benzetmesi

Pazar günü Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamalarda Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'a yönelik tepkisini sürdürdü.

Çavuşoğlu, "Bizim halklarımız Yunanistan'a gidiyor, Yunan adalarına gidiyor, Yunanlılar Türkiye'ye geliyor. Esasen baktığımız zaman çok benzer yanlarımız var ama bir tane şımarık bir çocuğun da bunların hepsini gölgelemesine de Yunanistan'ın her şeyden önce müsaade etmemesi lazım. Biz böylesine bir zihniyetle belli yarışlar içine girmeyiz. Onlara güç gösterisi yapmamıza da gerek yok. Türk askerinin yeri geldiği zaman ne yapabileceğini en iyi onlar bilir. En iyi hükümet bilir. O şımarık çocuğa da iyi anlatsınlar. Bizim de sabrımızı zorlamasınlar" dedi.

Kamnenos: Türkler Yunan adalarına adım atarlarsa nasıl kaçacaklarını göreceğiz

Çavuşoğlu’nun sözleri üzerine Yunanistan’dan yeni bir açıklama geldi.

Syriza ile koalisyon yapan aşırı sağcı ANEL partisinin lideri ve Savunma Bakanı Panos Kamnenos, Türkiye’yi adeta tehdit etti.

Skai televizyonuna konuşan Kamnenos, “Türklerin Yunan adalarına adım atma durumu yok, biz onları engelleriz. Eğer adaya çıkarlarsa, oradan nasıl kaçacaklarını göreceğiz” dedi.

Stelya: Milliyetçi tansiyon iki hükümetin de işine geliyor, sıcak çatışma olabilir

Kathimerini gazetesinden Nikolaos Stelya, “bir bardak suda koparılan fırtına”nın Türkiye ile Yunanistan’ı Ege’de sıcak çatışmayı götürebileceğinden endişe ediyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Stelya, “ Fol yok yumurta yok ama sorun büyüyor. Esas mesele 8 darbecinin Türkiye’ye iade edilmemesi ve Kıbrıs meselesi. Kıbrıs’ta olaylar iki tarafından da istediği gibi gitmiyor. İki taraf arasında görüş ayrılıkları hala çok büyük. Ardından Yunanistan Yüksek mahkemesi kararının darbecilerin iade edilmeyeceği kararı geldi. Ankara bu karara köpürdü. Ardından iki taraf arasında karşılıklı demeçlerle gerilim arttı. Sıcak çatışmaya dönme ihtimali var. Çünkü milliyetçi tansiyon hem Ankara’nın hem de Atina’nın işine geliyor” dedi.

Stelya: Ege’de uçuş yapan Yunan jetleri artık füzelerle havalanıyor

Syriza’nın son anketlerdeki oyunun %36’dan %15’lere gerilediğine dikkat çeken Nikolaos Stelya, Yunan Başbakakanı Aleksis Çipras’ın yeni kemer sıkma politikasını açıklayacağı şu günlerde Yunanistan’da erken seçim ihtimallerinin konuşulduğunun da altını çiziyor. Türkiye’deki referandum sürecinde de Yunanistan’la yaşanan gerilimin hükümetin işine geleceğini savunan Türk-Yunan ilişkileri uzmanı gazeteci, Yunanistan’daki bazı askeri yetkililerinden aldığı bilgileri de paylaştı.

“Konuştuğum yetkililer ‘başlangıçta biz de gülüp geçiyorduk ama artık iş değişti’ diyorlar. Yunan savaş uçakları Ege Denizi’nde yaptıkları uçaklarda daha önce füze ve mermi yüklü olmadan havalanırken son dönemde bu yüklemelerin yapıldığı bilgisini de aldım. Henüz teyit edemediğim bir başka bilgiye göre Ege Denizi’nde uçuş yapan uçakların havalandıkları iki havalimanında turuncu alarm verilmiş ve izinler iptal edilmiş. Bunlar nahoş şeyler.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG