Erişilebilirlik

Ebu Hanzala IŞİD Yöneticisi Olduğu İddiasıyla Yeniden Gözaltında


İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla selefi görüşleriyle tanınan Ebu Hanzala kod aldı Halis Bayuncuk’u İstanbul’da gözaltına aldı. Gözaltına alınan Ebu Hanzala ifadesi alınmak üzere Sakarya’ya götürüldü.

Anadolu Ajansı, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu’nun IŞİD’in üst düzey yetkilisi değerlendirmesi yaptığı Halis Bayuncuk hakkında çıkartılan yakalama kararı sonucu operasyonun gerçekleştirildiğini yazdı.

Türkiye Hizbullahı’nın bir dönem lider kadrosunda bulunan Hacı Bayuncuk’un oğlu olan Halis Bayuncuk 34 yaşında.

Ebu Hanzala adıyla tanınan Bayuncuk, 2008 ve 2011 yıllarında El Kaide lideri, 2014 yılında ise El Kaide ve IŞİD lideri olmak suçlamasıyla yaklaşık dört yıl cezaevinde kalmıştı.

Ebu Hanzala, IŞİD ve El Kaide bağlantısını hep reddetti

Bayuncuk 2014 yılında Star gazetesine verdiği röportajda “Türkiye'de sadece biz değil, Gülen cemaatine muhalif ya da farklı olan gruplara operasyon yapılıyor ve onlara El Kaideci deniyor. Fakat bütün dosyaları inceleyebilirsiniz. Ceza verilen insanlara yönelik El Kaide ile ilgili tek bir delil yok. Bu çok ağır bir iddia” demişti.

Ancak hükümetin Gülen cemaatiyle yollarını ayırmasının ardından 2015 yılı Temmuz ayındaki Ramazan bayramı sırasında yaptığı bir konuşmanın sosyal medyada yayınlanması sonrası üç ay tutuklu kaldı.

Bu yılın Mart ayında da İstanbul polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Ebu Hanzala, El Kaide ve IŞİD’le bağlantısı olduğunu reddediyor. 2017’de gözaltına alınanlar 650’yi aştı

Türkiye özellikle 1 Ocak sabaha karşı gerçekleştirilen Reina saldırısından sonra olası IŞİD hücrelerine ve selefi görüşlerine sahip yapılar üzerindeki baskılarını arttırdı. Ocak ayında Adana, Konya, Adıyaman, Şanlıurfa, Mersin’de gerçekleştirilen operasyonlarda 150 kişi gözaltına alındı.

2017 yılının ilk beş ayında ise IŞİD’le ilgili operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 650’den fazla.

Tanrıkulu: 'Türkiye, Türkiye IŞİD’ini terör örgütü kabul etmediği için sıkıntı yaşanıyor'

IŞİD’le ilgili birçok kez Meclis kürsüsünde soru sorduğunu ancak hiçbirine tatminkar yanıt alamadığını söyleyen CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, asıl problemin Türkiye’nin Türkiye IŞİD’ini terör örgütü olarak tanımlamamış olmasından kaynaklandığı görüşünde.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Sezgin Tanrıkulu, “Yargıtay 9.Dairesi 2015 yılının Kasım ayında bir kişiye IŞİD’in terör örgütü olduğunu söyleyerek ceza verdi. Ama ben 2016 yılının Temmuz ayında Emniyet Genel Müdürlüğü’ne IŞİD’in terör örgütü olarak kabul edilip edilmediğini sordum. Gelen yanıtta bu bilginin özel çalışma gerektirdiği söyleniyordu. Ardından 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni Araştırma Komisyonu’nda Emniyet Genel Müdürü’ne sordum. Bir yanıt alamadım. Türkiye, Türkiye IŞİD’i diye bir örgütü resmi olarak tanımlayamadığı için problem yaşıyor. Suriye’deki savaşta IŞİD ve benzer selefi örgütlerin safında savaşmak için Türkiye’den 5 ila 10 bin kişinin gittiği tahmin ediliyor. Bir başka tahmin ise Türkiye’nin nüfusunun en az %3’ünün IŞİD’e sempatiyle baktığı yönünde. O yüzden Türkiye IŞİD’ini terör örgütü olarak kabul etmek mümkün değil” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG